Raad van Bestuur van de IAO

Luc Cortebeeck verkozen tot voorzitter ‎van de Raad van Bestuur van de IAO

Luc Cortebeeck, voorzitter van de werknemersgroep en vicevoorzitter van de Raad van Bestuur, zal het uitvoerend orgaan van de Internationale Arbeidsorganisatie voorzitten tijdens de periode 2017-2018.

Persbericht | 17 juni 2017

GENEVE – De Raad van Bestuur van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) heeft Luc Cortebeeck, voorzitter van de werknemersgroep en vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van de IAO sinds 2011, aangesteld als voorzitter voor de periode 2017-2018.

Luc Cortebeeck volgt Dr. Ulrich Seidenberger op. Dr. Seidenberger is Ambassadeur en Adjunct Permanent Vertegenwoordiger van Duitsland bij de Verenigde Naties in Genève. Hij zat de Raad van Bestuur voor sinds juni 2016.

Luc Cortebeeck kan terugblikken op een lange carrière bij de vakbonden, zowel in België als internationaal. Hij is ook erevoorzitter van de Belgische Christelijke Vakvereniging ACV-CSC.

Excellentie Luis Enrique Chávez Basagoitia, Ambassadeur en Permanent Vertegenwoordiger van Peru bij de Internationale Organisaties in Genève, werd verkozen tot vicevoorzitter en voorzitter van de regeringsgroep. Mthunzi Mdwaba, Oprichter en CEO van TZoro IBC, Voorzitter van de Universiteit Western Cape en van Productivity SA, werd verkozen tot vicevoorzitter en voorzitter van de werkgeversgroep.

Catelene Passchier, tot voor kort vicevoorzitter van de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV), werd aangesteld als woordvoerder van de werknemersgroep.

De voorzitter en de twee vicevoorzitters werden aangesteld als Medewerkers van de Raad van Bestuur tijdens de periode 2017-2018.

De 330ste zitting van de Raad van Bestuur besprak ook een aantal andere agendapunten, waaronder een rapport van het Comité voor vakbondsvrijheid van de IAO.

In de marge van de 106e zitting van de Internationale Arbeidsconferentie (die plaatsvond van 5 tot 16 juni 2017), werden de leden van de Raad van Bestuur verkozen voor een mandaat van drie jaar (juni 2017 tot juni 2020).

De Raad van Bestuur is het uitvoerend orgaan van de Internationale Arbeidsorganisatie en is samengesteld uit 56 effectieve leden (28 regeringsleden, 14 werkgeversleden en 14 werknemersleden), en 66 toegevoegde leden (28 regeringsleden, 19 werkgeversleden en 19 werknemersleden). Tien van de effectieve zetels voor regeringsleden worden permanent ingenomen door Lidstaten met een belangrijke industrie (Brazilië, China, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Japan, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten). De overige regeringsleden en de werkgevers- en werknemersleden, worden elke drie jaar verkozen door de conferentie.

De Raad neemt beslissingen met betrekking tot het beleid van de IAO, bepaalt de agenda van de Internationale Arbeidsconferentie, bereidt het programma en het budget van de organisatie voor alvorens ze worden voorgelegd aan de Conferentie. De Raad komt drie maal per jaar samen, nl. in maart, juni en november.