Lunchcauserie: “100 jaar arbeidsnormen – en nu?”

Dit jaar viert de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) haar 100ste verjaardag. Ook de internationale arbeidsnormen – de Verdragen en Aanbevelingen die goedgekeurd worden door overheden, werkgevers- en werknemersorganisaties – bestaan 100 jaar.

Tim De Meyer, Senior adviseur bij het Departement Internationale Arbeidsnormen van de IAO, zal de historische context waarin de internationale arbeidsnormen zijn ontstaan, schetsen en nagaan of deze nog steeds relevant zijn in onze geglobaliseerde wereld.

Hij zal zijn uitgebreide terreinervaring inzake de toepassing van deze normen in verschillende landen in Azië met u delen, en de link leggen met de vrijhandelsovereenkomsten tussen deze landen en de EU.

In zijn uiteenzetting zal hij ook stilstaan bij de impact van de VN-hervorming op de initiatieven van de IAO voor een betere naleving van de internationale arbeidsnormen.

Tot slot zal de spreker een aantal boodschappen uit het rapport van de Internationale Commissie over de Toekomst van Werk bespreken, dat op 22 januari voorgesteld wordt.

Na de uiteenzetting volgt een vraag- en antwoordronde.

Over de spreker
Tim De Meyer werkt als Senior adviseur bij het Departement Internationale Arbeidsnormen van de IAO in Genève. Van 2014 tot 2018 was hij Directeur van het IAO-kantoor voor China en Mongolië, waar hij zich onder meer toelegde op de bevordering van waardig werk, sociale bescherming, sociale dialoog en de fundamentele arbeidsbeginselen en rechten. Hij adviseerde daarvoor de overheden en sociale partners in (Zuid)oost-Azië inzake de internationale arbeidsnormen en arbeidsrechthervormingen.

Hij begon zijn carrière in 1987 als jurist bij de Directie individuele arbeidsbetrekkingen van de Belgische Federale Overheidsdienst Werk. Hij is Master in de Rechten (Universiteit Antwerpen) en Master in de Communicatiewetenschappen (Universiteit Gent).

Waar en wanneer?
woensdag 23 januari 2019, van 13u00 tot 14u00
Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, Ernest Blerotstraat 1, 1070 Brussel (tegenover het Zuidstation)

Gelieve hier uw aanwezigheid te bevestigen vóór 22 januari.

Deze lezing vindt plaats in het Nederlands en in het Frans.

Wij kijken ernaar uit u op 23 januari te mogen verwelkomen.