IAO neemt deel aan de European Development Days

Tijdens de European Development Days over de aanpak van ongelijkheid in de wereld, nam de IAO deel aan vier panelgesprekken, waaronder een debat over Universele sociale bescherming.

Nieuwsbericht | 19 juni 2019
Audrey Le Guével, Medewerker bij IAO-Brussel, nam deel aan een debat over “Universele sociale zekerheid: van armoede tot ongelijkheid”, georganiseerd door Socieux+ en de OESO.

Ze legde uit dat universele sociale bescherming (USP) verwijst naar een reeks geïntegreerde beleidsmaatregelen en programma's die zijn ontworpen om inkomenszekerheid en ondersteuning te bieden aan alle mensen gedurende hun hele leven, met bijzondere aandacht voor armen en kwetsbaren. "Het doel van USP is het bieden van inkomensondersteuning, het opbouwen van veerkracht tegen schokken en het ondersteunen van productieve activiteiten," zei ze.

Tijdens de afgelopen jaren hebben veel landen hun sociale bescherming aanzienlijk uitgebreid, en hebben ze de uitkeringsniveaus en de adequaatheid van de uitkeringen geleidelijk verhoogd. Dit heeft bijgedragen tot hun sociale en economische ontwikkeling.
Het Internationaal partnerschap voor universele sociale bescherming (USP2030) is gericht op het versnellen van de vooruitgang bij de opbouw van universele en duurzame socialebeschermingsstelsels, in overeenstemming met de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling.

Mauricio Dierckxsens, de IAO-specialist voor werkgelegenheidsbeleid, nam deel aan een laboratoriumdebat over "Ongelijkheid op de arbeidsmarkt: nieuwe uitdagingen voor de EU en Latijns-Amerika", georganiseerd door EUROsociAL+. De sessie spitste zich toe op de ongelijkheden op de arbeidsmarkt van beide regio's, met bijzondere nadruk op de gevolgen voor vrouwen en jongeren.

Hij benadrukte dat economische groei niet leidt tot een evenredige vermindering van de armoede in Latijns-Amerika. "Wanneer een hogere productiviteit zich niet vertaald in hogere salarissen, effenen wij de weg voor sociale ongelijkheid", zei hij. Hij benadrukte de noodzaak van een inclusief werkgelegenheidsbeleid, waarbij aan alle mensen de nodige onderwijsmiddelen worden verschaft om te kunnen genieten van de voordelen die de vierde industriële revolutie biedt.

De IAO nam ook deel aan een debat over "Ethische kleding = waardig werk: naar meer ethische en geïnformeerde keuzes van de consument". De sessie beschreef hoe transparante waardeketens de sleutel zijn tot een verschuiving van het bedrijfsgeheim over de arbeidsomstandigheden in overzeese fabrieken, en besprak concrete oplossingen.

Ivo Spauwen, IAO Senior Technical Specialist, presenteerde het Better Work programme, een gezamenlijk IAO-IFC-programma dat tot doel heeft de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie te verbeteren en de sector competitiever te maken.

Andrew Allieu, IAO-deskundige op het gebied van sociale bescherming en arbeidsmarktintegratie, nam deel aan een debat over "Ongelijkheden tijdens het migreren", georganiseerd door ICMDP. Hij legde uit hoe ongelijkheden migranten voor en tijdens hun reis beïnvloeden en hoe instellingen hierop effectief kunnen reageren.

"Wanneer iemand van het ene naar het andere ontwikkelingsland migreert, wordt het nog moeilijker om toegang tot de arbeidsmarkt en sociale zekerheid te krijgen dan wanneer hij naar ontwikkelde landen migreert", zei hij. De erkenning van de vaardigheden en de ervaring van migranten is essentieel om hun integratie op de arbeidsmarkt te bevorderen, besloot hij.