IAO directeur-generaal Guy Ryder vraagt meer reguliere migratiekanalen in EU

Guy Ryder sprak via een videoboodschap op een conferentie van de Europese Commissie over het EU arbeidsrecht. Hij deed een oproep voor gezamenlijke inspanningen door de EU, de IAO, regeringen, werknemers- en werkgeversorganisaties om meer reguliere migratiekanalen te creëren.

Nieuwsbericht | 22 oktober 2013
ILO Director-General Guy Ryder addressed a conference of the European Commission on EU labour law in a video message.
“We kunnen en mogen de wanhoop van mensen die een beter en veiliger leven zoeken niet negeren”, zei Guy Ryder. Hij herinnerde het publiek aan de tragedie op Lampedusa en pleitte voor gezamenlijke inspanningen door de IAO, de EU, regeringen, werknemers- en werkgeversorganisaties om meer reguliere migratiekanalen te creëren en "de gelegenheid van deze conferentie aan te grijpen om een allesomvattend, globaal plan uit te werken dat de verschillende aspecten van dit wereldwijde probleem aanpakt."

Guy Ryder zei verder ook dat "een groeiend aantal werknemers niet alleen gedwongen wordt om ondermaatse arbeidsvoorwaarden te accepteren, maar ook om zich aan te sluiten bij criminele netwerken van mensenhandelaars, die hen beroven van hun fundamentele mensenrechten en waardigheid, en de armoede waaruit zij proberen te ontsnappen alleen maar verergeren". De IAO is zich bewust van de nood aan een betere bescherming van slachtoffers van mensenhandel. Guy Ryder verduidelijkte dat de IAO dan ook bezig is met het voorbereiden van een nieuw instrument om de bestaande conventies met betrekking tot dwangarbeid uit te breiden (zie de agenda van de Internationale Arbeidsconferentie 2014). Onze beide organisaties hebben ook hier een unieke kans om samen te werken aan het uitbannen van dwangarbeid”, zei Ryder, waarbij hij erop hamerde dat de EU en de IAO hun krachten moeten bundelen.

Tot slot zei hij ook nog dat de EU-richtlijn tot vaststelling van minimumnormen inzake sancties tegen werkgevers van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen een goed vertrekpunt vormt voor het beschermen van uitgebuite personen en om zwartwerk aan de oppervlakte te brengen.