ILO, ÇSGB ve CAOBISCO Yetkilileri, Hasat Dönemi Faaliyetlerini İzlemek Üzere Ordu ve Samsun’da Saha Ziyaretleri Yaptı
CAOBISCO Yöneticisi Moral “On yıldır devam eden projemiz geleceğe hizmet ediyor. Yeni dönemde de çalışmalarımıza devam etmeyi planlıyoruz”
ORDU / SAMSUN (ILO Haber) – Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) ve Avrupa Çikolata, Bisküvi ve Şekerleme Sanayi Kuruluşu (CAOBISCO) yetkilileri hasat dönemi faaliyetlerini yerinde izlemek üzere Ordu ve Samsun’da saha ziyaretleri düzenledi.
ILO’nun Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Programı kapsamındaki üç projeden birisi olan Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi kapsamında düzenlenen ziyarete, ILO ve ÇSGB temsilcilerinin yanı sıra projenin donör kuruluşu olan CAOBISCO bünyesinde yer alan firma temsilcileri de katıldı. 15-17 Ağustos 2023 tarihleri arasında düzenlenen ziyaret, donör kuruluş temcilerinin destek verdikleri proje faaliyetlerini yerinde incelemesi ve Türkiye’de çocuk işçiliği ile mücadele hususunda gerçekleştirilen eylemler hakkında detaylı bilgi sahibi olması amacıyla düzenlendi.
Programın ilk gününde, ILO Kıdemli Program Yöneticisi Nejat Kocabay, Kıdemli Proje Koordinatörü Ayşegül Özbek Kansu ve Kıdemli Proje Koordinatörü Mehmet Koray Abacı, ÇSGB Çalışma Genel Müdürlüğü İstihdam Politikaları Daire Başkanı Aykut Geçer ve Çalışma Uzman Yardımcısı İbrahim Konuk, Ordu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsa Kaymak ile Ordu Milli Eğitim İl Müdürü Mehmet Fatih Vargeloğlu’nu ziyaret etti. Ordu ilinde yürütülen proje faaliyetlerinin değerlendirildiği ziyarette proje kapsamında oluşturulan üçlü paydaş katılımına dair memnuniyet dile getirildi. Heyet daha sonra Saraycık METİP alanını ziyaret etti.
On yıldır devam eden projemiz geleceğe hizmet ediyor. Yeni dönemde de çalışmalarımıza devam etmeyi planlıyoruz."
Ziyaretin ikinci gününde heyete, CAOBISCO Sürdürülebilirlik Yöneticisi Alicia Bellon Moral, Mondelez International Küresel Sosyal Sürdürülebilirlik ve Paydaş Katılımı Yöneticisi Rebecca Nguyen Van Thuy, Ferrero Değerli Tarım Ülke Müdürü Aslı Köse ve Ferrero Türkiye Değerli Tarım Paydaş İlişkileri Koordinatörü Hazal Tonguç da dahil oldu.
Proje hakkında bilgilendirme toplantısı ile başlayan programda on yıl boyunca yapılanların bir özeti sunuldu. Görüş, yorum ve önerilerin sunulduğu açık oturumda CAOBISCO Sürdürülebilirlik Yöneticisi Alicia Bellon Moral, on yıllık bu projenin geleceğe hizmet ettiğini ve şu anda olası bir beşinci faz için ILO ile CAOBISCO arasında verimli görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Moral ve Nguyen Van Thuy projeyle şu ana kadar ulaşılan başarılardan memnuniyet duyduklarını belirterek projenin her aşamada bir katman daha oluşturduğunun açıkça görüldüğünü ve bunun çok etkileyici olduğunun altını çizdiler. CAOBISCO'nun eğitim faaliyetlerinin devam etmesi ve geri kalan faaliyetlerin daha da çeşitlenip zenginleşmesi için tüm paydaşların sahiplendiği bu projeyi destekleme iradesini ifade ettiler.
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, çiftçilerin her yıl devletten mali destek alabilmesi için belirlenen şartlara ilişkin düzenleme yapılması ve bahçede çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasının da şart olarak eklenmesi halinde fındık hasadında çocuk işçiliğinin büyük ölçüde ortadan kalkabileceği hususuna dikkati çekti.
Heyet daha sonra Altınordu Kaymakamı Erkan Karahan'a nezaket ziyaretinde bulundu. Görüşmede, proje kapsamında çocuk işçiliğiyle mücadelede yapılan çalışmalar, METİP alanlarının koşulları ve Ordu başta olmak üzere mevsimlik tarım işçilerine yönelik idari düzenlemeler hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Kaymakam Karahan, projenin başlamasıyla birlikte şu ana kadar gerçekleştirilen uygulamaların Saraycık METİP alanı örneğinin tüm Türkiye'ye örnek teşkil edecek bir modele dönüştürülmesine büyük katkı sağladığını belirtti.
Saraycık'taki METİP alanını da ziyaret ederek 8 derslik, kreş, sağlık ünitesi ve danışma odasının bulunduğu konteyner binasını gezen delegasyon okulda yapılan dersleri, kültürel etkinlikleri ve oyunları doğrudan gözlemleme şansına sahip olurken heyet üyelerine, ebeveynleri fındık bahçelerinde çalışırken öğrencilerin de eğitim ve sosyo-kültürel faaliyetlere aktif olarak katıldıkları bilgisi aktarıldı. Delegasyon son olarak, ILO'nun kamu-özel ortaklığı projesiyle hayata geçirilen mevsimlik tarım işçilerine sağlanan konutların iyileştirilmesi çalışmasını yerinde görmek amacıyla Samsun ili Terme ilçesinde iki yerleşim alanını ziyaret etti.
Okul ve Fındık Bahçesi Ziyareti
Ziyaretin üçüncü ve son gününde proje uygulamalarını yerinde görmek üzere Samsun Çarşamba Kızılot Ortaokulu ziyaret edildi. Çarşamba İlçe Belediye Başkanı Halit Doğan ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özdemir ile Pikolo Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Onur Torun ve Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Dede’nin de eşlik ettiği ziyarette heyete müfredat, çocuk sayıları, yaş dağılımı, izleme ve sorunların nasıl çözüleceği hakkında bilgi verildi.
Fındık hasadının henüz başlamadığı yerel bir fındık bahçesi sahibini de ziyaret eden katılımcılar, fındık üretimi, çalışma koşulları ve lokasyonlar arası farklılıklar konusunda sahiplerle sohbet etme fırsatı bulurken, hasat, kurutma, kabuk soyma ve kalibrasyon gibi üretimin farklı süreçleri hakkında bilgi alma fırsatı da buldu.
Heyet son olarak Salıpazarı ilçesindeki Yavaşbey İlköğretim Okulu'nu da ziyaret ederek proje uygulamalarını yerinde gördü. Burada ekibe Salıpazarı İlçe Belediye Başkanı Halil Algül, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Savaş ve Pikolo Derneği proje personeli eşlik etti.