Haber

“Kadın Kooperatifleri Pandemide E-Ticaret ile Güçleniyor” projesiyle 6 kadın kooperatifindeki 146 girişimci kadına destek

Türkiye’nin Hepsiburadası, Innovation for Development (I4D) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi’nin iş birliği ve ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu’nun (BPRM) destekleriyle başlattığı “Kadın Kooperatifleri Pandemide E-Ticaret ile Güçleniyor” projesi ile Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü projesi kapsamında sunulan destekleri bir adım daha ileri taşımaya hazırlanıyor!

Haberler | 13 Ekim 2021 Çarşamba
Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü Programı kapsamında 2017 yılından bugüne kadar 23 bin girişimci kadın ve 50 kadın kooperatifine destek veren ve bu sayede iş ortakları arasındaki kadınların oranını %6’dan %25’e yükselten alışveriş platformu Hepsiburada, kadınlara desteğini hız kesmeden sürdürüyor. Kadın kooperatiflerine destek için bu kez gücünü Innovation for Development (I4D), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi ve ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu (BPRM) ile birleştiren Türkiye’nin Hepsiburada’sı, uluslararası çok önemli bu kurumların işbirliği ve desteğiyle, “Kadın Kooperatifleri Pandemide E-Ticaret ile Güçleniyor” projesini hayata geçiriyor.

Projeyle ilk aşamada, pandemiden etkilenen 6 kadın kooperatifine sağlanacak eğitim ve mentorluk desteğiyle, girişimci kadınların teknik becerilerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Bunun ardından, proje çerçevesinde kadın kooperatiflerinin dijital pazara erişimi ve tedarik zincirlerine katılımlarını güçlendirmek için dijital dönüşümlerinin sağlanması ve oluşturulacak sosyal satın alma çerçevesi ile bu kooperatiflerin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Projeye katılan kadın kooperatifleri, komisyon indirimi, reklam ve pazarlama, ücretsiz fotoğraf çekimi ve kargo desteği gibi birçok faydanın yanı sıra; mentorluk ve e-ticaret eğitimlerinden de faydalanabilecek. Ayrıca, girişimci kadınlara yeni satış kanalları açan ve üretimi destekleyen proje ile, kadın kooperatiflerinin ekonomiye katılımılarına, yerel kalkınmaya ve kapsayıcı bir sürdürülebilir ekonomik büyümeye de katkı sağlanacak.

ILO Geçim Kaynakları Uzmanı Ayşe Turunç Kankal, projenin amacı ve kapsamı dolayısıyla paydaşı olmaktan duydukları memnuniyeti, şöyle dile getirdi:

“COVID-19 Pandemisi sebebiyle küresel ölçekte zarar gören geleneksel satış platformlarının yanı sıra sekteye uğrayan tedarik zincirinin yol açtığı ekonomik ve sosyal tahribatın etkilerini en aza indirgemek amacıyla sürdürülebilirlik dahilinde yeni arayışlar önem kazandı. Dahası pandemi kaynaklı ortaya çıkan tahribat, en çok kadın, yaşlı, engelli ve sığınmacılar gibi hassas gruplar üzerindeki etkisi daha olumsuz bir seviyede kendini gösterdi. Hassas grupların bu süreçte daha dayanıklı hale gelmesi için başta kadın kooperatifleri ve sığınmacı girişimcileri kapsamak üzere bu grupların dijital satış platformlarına entegrasyonu, sürdürülebilirlik ve satış kanallarını çeşitlendirme açısından büyük önem arz ediyor. Bu kapsamda, I4D Ekibi ile birlikte Hepsiburada iş birliğinde bu projeye başlamaktan ILO olarak memnuniyet duyuyoruz.”
I4D Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Çelik de, “I4D olarak yenilikçi kalkınma alanları kapsamında geleceğin işleri, kapsayıcı tedarik zinciri yönetimi, kadının ekonomik güçlenmesi, sosyal girişimcilik ve sosyal satın alma konularını bir süredir çalışıyoruz. Bunların ürünleştiğini görmek bizleri sevindiriyor. Özellikle yoksulluktan çıkış stratejilerini bugünlerde daha sık konuşuyorken; özel sektöre çağrımız ILO ve Hepsiburada ile yapmış olduğumuz bu iş birliğini gelin hep birlikte geliştirelim, genişletelim” sözleriyle, projenin amaçladığı faydaya dikkat çekerek özel sektöre iş birliği için çağrıda bulundu.

Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Murat Büyümez: “Tüm imkanlarımızı seferber ederek girişimci kadınların güçlerine güç katmak için çalışmaya devam edeceğiz.”

Zorlu pandemi döneminin kadın girişimciler üzerindeki etkilerini en aza indirmek ve onlara destek olmak için çalışmalarına hız kesmeden devam eden Türkiye’nin Hepsiburada’sı adına konuşan Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Murat Büyümez de “Kadın Kooperatifleri Pandemide E-Ticaret ile Güçleniyor” projesiyle ilgili heyecanlarını şu sözlerle paylaştı:

“Kadının varlığını yaşamın her alanında destekleyen bir marka olarak, 2017 yılından bu yana Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü programımız ile girişimci kadınlara eğitim, pazarlama ve operasyonel süreç konularında birçok destek sağlıyoruz. Pandemi döneminde daha fazla girişimci kadına ulaşmak için hayata geçirdiğimiz birçok yeni iş birliği ve yatırımla, ekonomide kaldıraç görevi üstlenmeyi sürdürdük. Kadın Kooperatifleri Pandemide E-Ticaret ile Güçleniyor projesi için çok önemli uluslararası kuruluşlarla başlattığımız yeni iş birliğimizden de büyük memnuniyet duyuyor; bu vesileyle girişimci kadınlara pandemi döneminde verdiğimiz desteği sürdürmeyi arzu ediyoruz. Önümüzdeki dönemde de tüm imkanlarımızı seferber ederek girişimci kadınların güçlerine güç katmak için çalışmaya devam edeceğiz.”

Hepsiburada hakkında

Hanzade Doğan tarafından 2000 yılında, Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük etme vizyonuyla kurulmuş olan Hepsiburada, Türkiye’nin tek yerli ve milli e-ticaret şirketi olma özelliğini taşıyor. Türkiye ve bölgesinin önde gelen e-ticaret platformu Hepsiburada 32 kategoride, 44 milyonu aşkın ürün çeşidiyle aylık 250 milyonun üzerinde ziyarete ev sahipliği yaparak müşterilerinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için çalışmaktadır. Türkiye genelindeki operasyon ve lojistik merkezleriyle güçlü bir lojistik ağına sahip Hepsiburada, üstün teknolojiye sahip altyapısıyla Türkiye’de ticaretin dijitalleşmesine katkı sağlamaktadır. www.hepsiburada.com

Bilgi için: İpek Yılmaz / ÜNİTE Edelman
ipek.yilmaz@unite.com.tr; www.unite.com.tr