Haber

Mutlu kadınlar ve başarıları!

Sınırlı Sorumlu Meryem Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, COVID-19 küresel salgını sonrasında kapsayıcı, dayanıklı yeşil toparlanma amacıyla, 20 Temmuz 2020 tarihinde ILO Türkiye’nin teknik desteği ve USBPRM’nin mali desteği ile, yedi kadın ortak tarafından kuruldu.

Haberler | 07 Temmuz 2021 Çarşamba

Kooperatif, kuruluştan sonra yalnız üretim kapsamını genişletmekle kalmadı, aynı zamanda üye sayısını da artırıyor. Başta mülteci kadınlar olmak üzere, yeni katılan üyeler yaratma, üretme, katkı ve kazanç için büyük emekler vererek kendi yaşamlarında fark yaratmayı hedefliyorlar.

Kendi eğitim ve üretim tesislerine sahip olan 135 kadın üyeli kooperatif, Türkiye’de kurulan ilk Yeşil Sosyal ve Dayanışma Temelli Ekonomi (SSE) Kooperatiflerinden biri ve kuruluş paydaşları arasına belediyeyi dahil etme modeline dayalı olarak, daha güçlü varoluş ve sürdürülebilirliği hedefleyen yegane kooperatif olarak büyük önem taşıyor.

Kooperatif başlıca dört alanda üretim yapıyor:

Birincisi tarımsal üretim. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin (Adana BB) kooperatife tahsis ettiği 60 dönüm tarım arazisi üzerinde, 3 ziraat mühendisi öncülüğünde eğitim ve üretim faaliyetleri yürütülüyor; 60 üye tarafından sebze üretiliyor. Ayrıca, kooperatifin 3 dönümlük serasında tohumlardan sebze fideleri üretiliyor ve sebze yetiştirmede kullanılıyor. Yağmur sularını toplayan 90 ton kapasiteli havuz ise, sulama sisteminin ihtiyaç duyduğu suyun bir kısmını karşılıyor. Bunlara ek olarak, tarım arazisinde yenilenebilir enerji kullanmak üzere güneş enerjisi sistemi kurulması da planlanıyor.

Tarım üretimi kapsamında kooperatif aynı zamanda, Adana BB tarafından sağlanan sera tesisinde kültür mantarı yetiştiriyor. Mantar üretimi, bir ziraat mühendisi gözetiminde 15 üye tarafından yapılıyor.

Diğer üretim birimleri ise, küresel salgın ile hayatımızın merkezine oturan maske ve yüz siperliği üretiyor. Kooperatif, Çukurova Üniversitesi Teknokent’in işbirliğiyle, 3D Yazıcı kullanarak yüz siperlikleri ve Adana’ya özgü anahtarlık ve hediyelikler üretiyor. Bu üretim hattında, bir üretim tasarımcısının rehberliğinde 15 üye çalışıyor. Kooperatifin kendi markasını taşıyan cerrahi maskeler ise, 45 üye tarafından üretiliyor. Adana BB tarafından sağlanan tesisteki imalata 3 tekstil mühendisi rehberlik ediyor. Cerrahi maskeler bu tesiste, DSÖ standartları ve Türk üretim izleme sistemine (UTS) uygun olarak üretiliyor. Tesisteki makineler, dakikada 60 maske üretim kapasitesine sahip.

ILO Türkiye Ofisi olarak, bugün ve her gün, kimseyi geride bırakmadan, daha yeşil bir dünyayı savunarak ve çalışarak, insana yakışır iş ve sosyal adalet hedefini güdeceğiz.

Bu faaliyet, ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu (USBPRM) tarafından finanse edilen “Türkiye’de Mülteciler ve Ev Sahibi Topluluklar için İnsana Yakışır İş Fırsatları Projesi” kapsamında yürütülüyor.