Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü

Mısırlı film yönetmeni, ILO toplumsal cinsiyete dayalı şiddet belgesel ödülünü kazandı

Ödülü kazanan kısa film, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün ele aldığı temel toplumsal cinsiyet ve çocuk hakları sorunlarını işliyor.

Basın açıklaması | 25 Kasım 2020 Çarşamba
Kahire (ILO Haber) – Mısırlı film yönetmeni Loai Galal, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet mağduru bir kadının öyküsünü anlatan “Message to my Dad” [Babama Diyeceklerim] adlı kısa filmiyle, Shasha Mobil Film Festivali’nde ILO ödülünü kazandı.

Bütünüyle mobil telefonla çekilen 7 dakikalık kısa film, ILO’nun sponsorluk ettiği özel kısa film kategorisinde birinci oldu. Film, çocuk işçiliği, çocuk evliliği, kız çocukları ve kadınlara yönelik şiddet, kayıp çocukluk gibi ILO’nun ele aldığı birçok temel sorunu işliyor.


ILO İletişim ve Halkla İlişkiler Departmanı’ndan bir panelin seçtiği film, öykü akışı, yaratıcılık ve angajman dahil çeşitli kriterlere göre değerlendirildi.

Galal, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda esas sorunun erkeklerin tutum ve davranışları olduğuna inandığı için böyle bir film yapmayı düşünmüş. “Kadın bir meta değildir ve tek bir kötü karar insan yaşamını mahvetmemeli. Araştırmalarım esnasında karşılaştığım ve bana çok dokunan gerçek bir öykü bu.”

ILO İletişim ve Halkla İlişkiler Departmanı Direktörü Martin Murphy, filmi çok dokunaklı olarak betimledi. Murphy “Bu film çok iyi bir yapım, bu sorunlara yaklaşımı oldukça yaratıcı. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve çocuk işçiliğinin en kötü biçimleriyle mücadele, 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’na (SKA’lar) ulaşmanın temel öğeleridir ve ILO’nun tüm politika sonuçları bakımından başlıca ortak kesişen politika yönlendiricileridir” şeklinde konuştu.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nden günler önce ILO Kahire Ofisi’nde yapılan törende, ILO Kahire Direktörü Eric Oechslin, Galal’a ödülünü takdim etti.

Oechslin törende şunları söyledi: “ILO ödülünü kazanan Loai Galal’ı yürekten kutluyoruz. Eser, ergen kız çocukları dahil her yaşta kadın için toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarının önemini güçlü biçimde vurguluyor. Kadınlar ve kız çocuklarının sağlık, eğitim, kötü muamele ve zarardan korunma hakları var. Erken evlilik, çocuk işçiliği ve küçük yaştaki diğer zorla yaptırılan şeyler, yarının kadınlarının eğitim düzeylerinin düşük olmasına, psikolojik sorunlar yaşamasına, işlerinin kırılgan ve güvencesiz olmasına yol açıyor.”

Shasha Mobil Film Festivali, mobil telefonlarla çekilen film kategorilerinde birtakım ödüller veriyor. Toplamda yarışmaya, 90 ülkeden 3.500 eser başvurdu.

“Genç yeteneklerin kendilerini gösterecek alan yaratması ve sinema sektöründe tanınmasına olanak sağlaması nedeniyle, mobil sinema kültürünün gücüne inanıyoruz,” diyor Shasa yönetim ekibi.