Çocuk İşçiliği

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde fındık hasat sezonunun bitmesiyle Sosyal Destek Merkezlerinde yapılan çalışmaların sonuna yaklaşılıyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde fındık hasat sezonunun sonuna gelindi ve mevsimlik tarım işi yapan aileler bölgeden ayrılıyor. Buna bağlı olarak “Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi” kapsamında açılan sosyal destek merkezlerinde de çalışmalar sona eriyor.

Haberler | 17 Eylül 2015 Perşembe

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde fındık hasat sezonunun sonuna gelirken mevsimlik tarım işi yapan aileler birer birer bölgeden ayrılıyor. Kimisi evine dönerken, kimisi başka işler bulmak umuduyla başka şehirlere, başka ürün gruplarında çalışmak üzere yola çıkıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yürüttüğü fındık tarımında çocuk işçiliğinin sona erdirilmesine yönelik yapılan çalışmalar kapsamında açılan sosyal destek merkezlerindeki çalışmalar da yavaş yavaş sona eriyor.

Fatsa Sosyal Destek Merkezi’nde bir aydan uzun süre devam eden çalışmaların sonuna gelindi. Proje kapsamında görev alan öğretmenlerden Doğan Demirci yorucu ama çok değerli bir zaman geçirdiklerini söylüyor. Demirci, “Bu yıl ortalama 200 öğrenci ile çalıştık. Öğrencileri ana okulu artı 3 sınıf olarak eğitim durumlarına ve yaşlarına göre gruplandırdık. Bir yandan temel eğitim devam ederken, üst öğretime geçmeye hazırlanan 6. 7. ve 8. sınıflara da eksik kaldıkları konulara odaklanarak dersler verdik. Tüm yaş grupları için temel hijyen eğitimi programımızın önemli bir parçasını oluşturdu. Sosyal etkinlikler ve müzik dersleri öğrencilerin en çok ilgisini çeken konular arasındaydı.” diyerek sözlerine devam ediyor “Projede 9 öğretmen görev aldık ve Fatsa’da ikinci yılımızı tamamladık. Geçen yılda burada sosyal destek merkezine kayıt olan öğrencilerin motivasyonunun yüksek olduğunu gözlemledik. Öğrencilerimiz ayrılmadan önce seneye yine geleceklerini belirterek ayrıldılar.” diyerek sözlerini tamamlıyor.

 
Öğretmen Doğan Demirci ve meslektaşları öğrencilerine öğle yemeklerini getiriyor. Fatsa Sosyal Destek Merkezi

Ahmet ve Hüseyin, seneye tekrar burada olmak istediklerini belirterek ayrıldılar. Fatsa Sosyal Destek Merkezi

***
Projenin genel amacı mevsimlik tarımda görülen en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin (EKBÇİ) hükümetin Ulusal İstihdam Stratejisi 2014-2023 belgesinde yer alan çerçeve doğrultusunda sona erdirilmesine katkıda bulunmaktır. Hollanda Hükümeti ile CAOBISCO* finansmanıyla 2013 ve 2014 hasat mevsimlerinde uygulanan “Ordu İlinde Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğine Son Verilmesi” projesi ile bir model oluşturulmuştur. Yeni proje, bu modeli temel almakta, mevsimlik fındık tarımında halen çalışmakta olan çocukların işlerden çekilmelerine ve risk altındaki çocukların da bu işlerde çalışmalarının önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Proje, stratejik müdahale modelinin farklı bölgelerde tekrarlanmasıyla katma değer sağlayacak ve mevsimlik tarımda sürdürülebilir bir çocuk işçiliği izleme mekanizmasının oluşturulmasına katkıda bulunacaktır. Böylelikle proje, mevsimlik tarımda en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması bağlamında politika geliştirilmesine ve etkili uygulamalara katkıda bulunarak ileri bir adım atılmasını sağlayacaktır.

*ILO kamu-özel sektör ortaklığı projesine katkıda bulunan CAOBISCO üyeleri: Ferrero, Nestlé, August Storck KG, Barry Callebaut, Alfred Ritter GmbH & Co. KG, Mars incorporated, Chocosuisse, NATRA S.A., Griesson - de Beukelaer GmbH & Co., Cémoi chocolatier, Gebr. Jancke GmbH, Neuhaus NV, Stollwerck GmbH, Koenig Backmittel GmbH