Çilimli Sosyal Destek Merkezi’nde sezon sonu gösterisi için provalar tüm hızıyla devam ediyor.

Çilimli Sosyal Destek Merkezi’nin öğrencileri taşımalı sistem ile civar köylerden geliyor. Destek merkezinde müfredata bağlı verilen derslerin yanı sıra sosyal ve kültürel faaliyetler ile çocukların okulla olan bağı güçlendiriliyor.

Haberler | 04 Eylül 2015 Cuma

“Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi”
kapsamında Düzce İli Çilimli İlçesindeki Çilimli Anaokulu sosyal destek merkezi olarak hizmet veriyor.


Çilimli Anaokulu Müdürü Nuray Eran proje kapsamında 8 öğretmenin çalıştığını belirterek “Okulumuz mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına kapısını açıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yaptığımız işbirliği sonunda öğrenci sayımızı her geçen gün artırıyoruz. Yerelde Çilimli Kaymakamlığı, Çilimli ve Düzce Belediyelerinden büyük destek görüyoruz. Çocukların okulla olan bağlarını güçlendirmek için çok renkli bir program hazırladık. Hasat sezonunun sonuna kadar devam edecek programımız, çocukların aileleri için hazırladığı gösteriler ile sona erecek.” diye sözlerine ekliyor.

Pınar, Şiyar, Ahmet, Yasin ve Hikmet.

Çilimli Sosyal Destek Merkezi öğrencilerinden Ahmet, ailesinin fındık toplamak için 6 senedir buraya geldiğini söylüyor ve devam ediyor, “Bu sene burada okul var. Bu okul çok güzel oldu. Okul yokken ailemizle bahçeye gidiyor ve onlara çalışmalarında yardım ediyordum.” diyor.

Urfalı Şiyar ise okulunda dönem bitmeden önce ailesi ile beraber Urfa’dan ayrıldığını söylüyor. “Okula gelmeyi bazen istemiyorum bahçeye gitmek istiyorum ama ablam gitmem gerektiğini söylüyor. Okulun olmadığı yerlerde tarlaya gidiyoruz. Su veriyorum, ortalığı temizliyorum. Domatese kiraza bibere gidiyoruz, ama en çok fındığa gidiyoruz.” diye ekliyor.

Batman’lı Hikmet “Önce babamla ablamlar şeftali toplamaya gitti. Ben annemle okulumun bitmesini bekledim ve onlara Düzce’de katıldık. Abim okuldan erken ayrıldı sonra pişman oldu. Ben hep okula gideceğim ve doktor olacağım.” diyor.

Çilimli Sosyal Destek Merkezinde dersler Çilimli Anaokulunun okul öncesi çocuklar için hazırlanmış renkli sınıflarında yapılıyor.

Öğretmen Hülya Soylu öğrencileri ile beraber sezon sonu gösterisi için halk dansları provasında.

***
Projenin genel amacı mevsimlik tarımda görülen en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin (EKBÇİ) hükümetin Ulusal İstihdam Stratejisi 2014-2023 belgesinde yer alan çerçeve doğrultusunda sona erdirilmesine katkıda bulunmaktır. Hollanda Hükümeti ile CAOBISCO* finansmanıyla 2013 ve 2014 hasat mevsimlerinde uygulanan “Ordu İlinde Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğine Son Verilmesi” projesi ile bir model oluşturulmuştur. Yeni proje, bu modeli temel almakta, mevsimlik fındık tarımında halen çalışmakta olan çocukların işlerden çekilmelerine ve risk altındaki çocukların da bu işlerde çalışmalarının önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Proje, stratejik müdahale modelinin farklı bölgelerde tekrarlanmasıyla katma değer sağlayacak ve mevsimlik tarımda sürdürülebilir bir çocuk işçiliği izleme mekanizmasının oluşturulmasına katkıda bulunacaktır. Böylelikle proje, mevsimlik tarımda en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması bağlamında politika geliştirilmesine ve etkili uygulamalara katkıda bulunarak ileri bir adım atılmasını sağlayacaktır.

*ILO kamu-özel sektör ortaklığı projesine katkıda bulunan CAOBISCO üyeleri: Ferrero, Nestlé, August Storck KG, Barry Callebaut, Alfred Ritter GmbH & Co. KG, Mars incorporated, Chocosuisse, NATRA S.A., Griesson - de Beukelaer GmbH & Co., Cémoi chocolatier, Gebr. Jancke GmbH, Neuhaus NV, Stollwerck GmbH, Koenig Backmittel GmbH