ILO Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliği Projesi Değerlendirme Toplantısına İstanbul’da Ev Sahipliği Yaptı

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) ev sahipliğinde 21-22 Mayıs 2015 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen çok taraflı değerlendirme toplantısında; 2015 hasat sezonunda Ordu ilinin yanı sıra Düzce, Sakarya ve Şanlıurfa illerinin de faaliyet alanı içerisine alınması öngörülen projeye ilişkin bilgilendirme ve değerlendirme yapıldı

Haberler | 22 Mayıs 2015 Cuma
ILO ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB), Çalışma Genel Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen "Ordu İlinde Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Projesi" kapsamında 21-22 Mayıs 2015 tarihlerinde İstanbul’da çok taraflı değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda, halihazırda Ordu ilinde yürütülen ve 2015 hasat sezonunda Ordu’nun yanı sıra Düzce, Sakarya ve Şanlıurfa illerinde de yürütülmesi öngörülen proje çerçevesinde söz konusu illerin mülki idare amirleri ve yetkilileri mevcut durum değerlendirmesi yaptı ve 2015 hasat sezonunda gerçekleştirilecek olası faaliyetlere ilişkin öneriler tartışıldı.

Toplantıda konuşan ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, çocuk işçiliği ile mücadele alanında ILO ve Türkiye arasındaki işbirliğinin yirmi yılı aşkın bir süredir devam ettiğini vurgulayarak, sorunun çözümüne yönelik olumlu adımlar atıldığını belirtti. Özcan, ayrıca, tüm paydaşların katılımı ile gerçekleştirilen toplantının, 2015 hasat sezonunda uygulanacak faaliyetlerin somutlaştırılmasına fayda sağlayacağını ifade etti.

2014 ve 2015 hasat sezonunda yürütülen projenin faaliyetleri ve çıktılarının da değerlendirildiği toplantıda, ILO- IPEC Avrupa, Orta Asya ve Arap Ülkeleri Sorumlusu Snezhi Bedalli de ILO’nun çocuk işçiliğine ilişkin temel prensipleri ve eylem biçimleri hakkında çerçeve bir sunum gerçekleştirdi.

“Şu ana kadar çıkarılan derslerle birlikte mükemmel bir çalışma gerçekleştirildi. Şimdi belki de biraz daha derine inmenin zamanı,” şeklinde konuşan Bedalli ayrıca “Oldukça etkili şekilde yürütülen bu projeyi biraz daha ileriye taşıyarak, çıkarılan derslerin ve kazanılan deneyimlerin sadece Türkiye’nin bazı illeri ile değil, Orta Asya, Avrupa ve hatta dünyanın diğer bölgeleri ile paylaşmanın” yararlı olacağını ifade etti.

ÇSGB Çalışma Genel Müdürlüğü, İstihdam Politikaları Dairesi Başkanı Hicret Bozoklu ise çocuk işçiliğinin sona erdirilmesine yönelik olarak Bakanlık ile ILO’nun uzun yıllardır süregelen işbirliğine dikkat çekerek konuya ilişkin çalışmaların tüm tarafların katılımı ile etkin biçimde sürdürüldüğünü dile getirdi.

ILO ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya ayrıca Ordu, Düzce, Sakarya ve Şanlıurfa mülki idare amirleri ve yetkililerinin yanısıra İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri temsilcileri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Karacadağ Kalkınma Ajansı, işçi ve işveren kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katılım sağladılar.

"Ordu İlinde Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Projesi"nin genel amacı, Hükümet stratejisi doğrultusunda mevsimlik tarım işlerinde çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılması olarak belirlenmiştir. Çocukların en kötü biçimlerdeki işlerden çekilmesi ve risk altındaki çocukların çalışma yaşamına girmesinin önlenmesi için yerel kapasitenin güçlendirilmesine katkı sağlanması ve konuya ilişkin duyarlılık geliştirilmesi hedeflenmiştir.