Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü
Çocuk işçilerin sayısı, 20 yılda ilk kez artış göstererek 160 milyona yükseldi
Uluslararası Çalışma Örgütü ve UNICEF, COVID-19 küresel salgını nedeniyle dokuz milyon çocuğun daha risk altında olduğu konusunda uyarıyor.
CENEVRE, 10 Haziran 2021 – Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve UNICEF’in yayınladığı yeni rapora göre, çocuk işçi olarak çalışan çocukların sayısı son dört yılda 8,4 milyon artarak dünya genelinde 160 milyona yükseldi; COVID-19 salgınının etkileri nedeniyle de milyonlarca çocuk daha risk altında.
12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü öncesinde yayınlanan Çocuk İşçiliği: 2020 Küresel Tahminler, Eğilimler ve Önümüzdeki Yol başlıklı raporda, çocuk işçiliğinin sona erdirilmesine yönelik kaydedilen ilerlemenin 20 yıldır ilk kez durduğu, 2000 ile 2016 yılları arasında çocuk işçilerin sayısında yaşanan 94 milyonluk azalma ile sağlanan düşüş eğilimini tersine çevirdiği konusunda uyarılar yer alıyor.

Yeni tahminler bizim için bir uyarı niteliğinde. Yeni nesil çocuklar da riske atılırken, bu duruma seyirci kalamayız."
Guy Ryder, ILO Genel Direktörü
Sahraaltı Afrika’da nüfus artışı, yinelenen krizler, aşırı yoksulluk ve sosyal koruma önlemlerinin yetersiz kalması nedeniyle son dört yılda 16,6 milyon çocuk daha çocuk işçi olarak çalışmaya başladı.
2016 yılından beri bu konuda gelişmelerin yaşandığı Asya, Pasifik, Latin Amerika ve Karayipler gibi bölgelerde bile, kaydedilen bu gelişmeler COVID-19 nedeniyle tehlike altında.

COVID-19 nedeniyle yaşanan ekonomik sarsıntılar ve okulların kapanması da, halihazırda çocuk işçi olarak çalışan çocukların daha uzun saatler boyunca veya daha da kötüleşen koşullar altında çalışacak olması, çok daha fazla çocuğun ise kırılgan ailelerin yaşadığı iş ve gelir kayıpları nedeniyle en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğine zorlanacağına işaret ediyor.
Çocuk işçiliğiyle mücadelemizde zemin kaybediyoruz; geçtiğimiz yıl ise bu mücadelemizi daha da zorlaştırdı."
Henrietta Fore, UNICEF İcra Direktörü
Raporda yer alan diğer temel bulgular da şu yönde:
- Çocuk işçilerin yüzde 70’i (112 milyon) tarım sektöründe, yüzde 20’si (31,4 milyon) hizmet sektöründe, yüzde 10’u (16,5 milyon) ise sanayide yer alıyor.
- Çocuk işçi olarak çalışan 5 ile 11 yaş arasındaki çocukların yaklaşık yüzde 28’i, 12 ile 14 yaş arasındaki çocukların ise yüzde 35’i eğitim dışında kalıyor.
- Çocuk işçiliği, her yaştaki erkek çocukları arasında kız çocuklarından daha yaygın görülüyor. Haftada en az 21 saat yapılan ev işleri hesaba katıldığında ise, çocuk işçiliğinde görülen cinsiyete dayalı fark azalıyor.
- Kırsal alanlarda çocuk işçiliğinin görülme sıklığı (yüzde 14), kentsel alanlardakinden (yüzde 5) neredeyse üç kat daha yüksek.
Evrensel çocuk yardımı da dahil olmak üzere, herkes için yeterli sosyal koruma.
- Kaliteli eğitime ve COVID-19 öncesinde de eğitimden mahrum olan çocuklar da dahil, tüm çocukların okula geri dönmesine yönelik daha fazla para harcanması.
- Aileler, aile gelirine katkıda bulunması için çocuklarının yardımına başvurmak zorunda kalmasın diye yetişkinler için insana yakışır işlerin teşvik edilmesi
- Çocuk işçiliğini etkileyen, zararlı toplumsal cinsiyet normlarının yok edilmesi ve ayrımcılığa son verilmesi.
- Çocuk koruma sistemleri, kırsal kalkınma, kırsal kamu hizmetleri, altyapı ve geçim imkanlarına yönelik yatırımlar yapılması.
10-17 Haziran’da gerçekleştirilecek eylem haftasında, ILO Genel Direktörü Guy Ryder ve UNICEF İcra Direktörü Henrietta Fore, yeni küresel tahminlerin yayınlanmasını ve önümüzdeki yolu tartışmak üzere Uluslararası Çalışma Konferansı kapsamında üst düzey bir etkinlikte diğer üst düzey konuşmacılar ve gençlik savunucularıyla bir araya gelecek.
Editörler için Not
Çocuk İşçiliği: 2020 Küresel tahminler, Eğilimler ve Önümüzdeki Yol çocuk işçiliğine yönelik tahminler konusunda ILO ve UNICEF ortaklığında hazırlanan ilk rapordur ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında Hedef 8.7’ye ilişkin olarak kaydedilen ilerlemelerin ölçülmesi ve izlenmesine yönelik daha geniş kurumlararası çalışmaların bir parçasıdır. Tahminler, dünyadaki 5 ile 17 yaş arasındaki çocuk nüfusunun yüzde 70’ini kapsayan 106 araştırmadan elde edilen dışsal kestirim (ektrapolasyon) verilerine dayanmaktadır.ILO Hakkında
Birleşmiş Milletler’in yegane üçlü kuruluşu olan ILO, 1919 yılında kurulmasından bu yana, tüm kadınlar ve erkekler için insana yakışır işi destekleyen çalışma standartlarını oluşturmak, politikalar geliştirmek, programlar tasarlamak amacıyla, 187 üye devletin hükümet, işveren ve işçi örgütlerini bir araya getiriyor.
UNICEF Hakkında
UNICEF, dünyanın en dezavantajlı çocuklarına ulaşmak için dünyada en zorlu yerlerde faaliyet gösteriyor. Yüz doksanı aşkın ülke ve bölgede, her çocuk için ve her yerde, tüm insanlar için daha iyi bir dünya inşa etmeye çalışıyoruz.
UNICEF ve çocuklara yönelik yürüttüğü çalışmalar hakkında daha fazla bilgi için: www.unicef.org
UNICEF’in Twitter, Facebook, Instagram ve YouTube sayfalarını takip edin.