CAOBISCO ve ILO, Türkiye’de mevsimlik fındık tarımında çocuk işçiliğiyle mücadele işbirliğinin süresini uzatıyor

Basın açıklaması | 10 Mayıs 2021 Pazartesi
Brüksel - 10 Mayıs 2021 - ILO ve CAOBISCO (Avrupa Çikolata, Bisküvi ve Şekerleme Sanayi Kuruluşu)1ortak çalışmalarına devam etmek üzere “Türkiye'de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin (EKBÇİ) Sona Erdirilmesine yönelik Entegre Model” projesinin süresini 2023 sonuna kadar uzatan, Kamu-Özel Ortaklığı (KÖO) Anlaşması imzaladılar.

CAOBISCO ile ILO arasındaki ortaklık, başta fındık sektörü olmak üzere mevsimlik tarımda çocuk işçiliğinin sona erdirilmesinde genel politika savunuculuğu ve uygulama, bilgi birikimi ve kurumsal kapasitenin artırılmasına katkıda bulunuyor. Proje, özellikle fındık tedarik zincirinde çocuk işçiliğiyle mücadelenin yürütülmesinde hükümet, özel sektör, sosyal ortaklar ve sivil toplum arasında deneyim paylaşımını kolaylaştırıyor.

Proje’nin 20132yılından bu yana elde edilen sonuçları üzerine inşa edilen yeni aşaması, Ordu, Düzce, Sakarya, Giresun, Samsun ve Şanlıurfa illerinde yürütülecek. Çok sektörlü yaklaşım uygulanacak ve kilit paydaşların uygulamaya katılmaları sağlanacak. Stratejik müdahale modelinin coğrafi kapsamı, Giresun ve Samsun’u da hedef iller olarak içerecek biçimde genişletilecek. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2019 yılı verilerine göre, anılan yeni proje illeri, Türkiye’de fındık ekim-dikimi yapılan toplam alanların %32’sini, üretim hacminin de %29’unu temsil ediyor.

ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, CAOBISCO ile ILO arasında yıllardır süren güçlü ortaklığın, mevcut müdahalelerin genişletilmesini sağladığını ve Türkiye’deki fındık tarımı alanlarının hemen hemen tamamını kapsayacağını belirtti. Özcan ayrıca “Proje’nin süresinin uzatılması, çocuk işçiliğinin sona erdirilmesinde özenli biçimde sürdürülen ve gereksinimlere yanıt veren programların geliştirilmesi bakımından, köklü ortaklığın yaratabileceği sinerjilere iyi bir örnektir. Çocuk işçiliğinin sona erdirilmesi ancak ve ancak uluslararası kuruluşların, kamu kurumlarının ve özel sektörün, bu sorunun ele alınmasında görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi ile mümkün olur” dedi.

CAOBISCO Başkanı Aldo Cristiano ise şunları söyledi: “Proje’nin süresinin uzatılması yoluyla, CAOBISCO ve katkıda bulunan üyeleri, ILO’nun 2013’ten bu yana Türkiye’de başardığı çalışmalara olan inancıyla çocuk işçiliğinin ele alınmasına taahhütlerini bir kez daha teyid ediyor. CAOBISCO, kamu-özel ortaklığı çerçevesinin değer ve önemini biliyor; uzatmanın hem mevcut programların sürmesini hem de kapsamlarının genişlemesi sağladığını görüyor.”

Mevcut politikaların daha iyi uygulanmasını sağlamak amacıyla, yönetim kademesindeki aktörlere ek olarak ilgili kurumlardan teknik uzmanlara yönelik, mevsimlik tarımda çocuk işçiliğinin sona erdirilmesine odaklanan yapısal eğitimler verilmek suretiyle kapasite geliştirme çalışmaları yürütülecek. Güvenlik kuvvetleri, öğretmen örgütleri ve ziraat odalarının da dahil edilmesiyle, kapasite geliştirme faaliyetlerine daha geniş yelpazede aktörlerin katılması sağlanacak. İlgili kurumların personeli, bilgilendirme seminerlerinden yararlanacak; öğretmenlere, okulda risk altında olan çocukları daha iyi izleyebilmeleri için eğitim ve materyal sağlanacak.

Hedef illerde sosyal programları yürüten ulusal ve yerel uzmanların yanı sıra fındık şirketlerinin sosyal destek personeli için eğitimler düzenlenecek. Anılan kapasite geliştirme desteğine ek olarak, bu aktörler, güç birliğini artırmak ve sinerji yaratmak amacıyla, diğer mahsul gruplarındaki aktörler ile bir araya getirilecek.

Proje’de elde edilen bulgular ve dersler, bilgi eksikliklerini giderme ve mevsimlik tarım işçiliğinin var olduğu diğer mahsul grupları ve yerlerine uyarlama olanağını da sağlayacak. Proje aynı zamanda, Türkiye’de mevsimlik tarımda çocuk işçiliğiyle sürdürülebilir mücadele ihtiyaçlarını daha iyi tespit etmek amacıyla, sahada geçmişte yapılan ve halen devam eden çalışmaların haritasını da çıkaracak.

1  CAOBISCO’nun ILO KÖO Projesine katkıda bulunan üyeleri: Ferrero, Nestle, Storck, Mondelez, Alfred Ritter, Mars, Chocosuisse, BDSI, Baronie Group, Cemoi, Jancke, Koenig, Fazer, Jordans Dorset Ryvita.
2  Proje’de bugüne dek elde edilen sonuçlar şöyledir: Ordu, Düzce ve Sakarya illerinde toplam 7.949 çocuğa ulaşıldı (eğitim hizmetlerinin sağlanması yoluyla, 6.196’sı işçilikten çekildi veya işçilik yapmaları önlendi. Diğer çocuklar da diğer hizmetlerden yararlandılar). Hedef ilçelerde 6.300 aileye ulaşıldı (2.584 aileye bire bir rehberlik, diğerlerine grup rehberliği sağlandı). 465 tarım aracısına 1.530 fındık bahçesi sahibine ulaşıldı, rehberlik ve eğitim sağlandı.