Batı Karadeniz’de fındık işçilerinin çocukları için ilk ders zili çaldı.

2015 yılı fındık hasat sezonu “Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi” kapsamında, Batı Karadeniz’de Sakarya ili Hendek ilçesi, Düzce ili Çilimli ve Akçakoca ilçelerinde proje kapsamındaki okullarda ilk ders zili çaldı.

Haberler | 25 Ağustos 2015 Salı

Batı Karadeniz’de Sakarya ili Hendek ilçesi, Düzce ili Çilimli ve Akçakoca ilçelerinde proje kapsamında kurulan sosyal destek merkezlerinde ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kıdemli uzmanı Lütfiye Karaduman, Akçakoca Kaymakamı Mehmet Özer, Çilimli Kaymakamı Emin Şimşek ve Hendek Kaymakamı İdris Akbıyık’ın katılımıyla dersler başladı. ILO ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen proje geçtiğimiz yıllarda Ordu ilinde pilot olarak başlamış ve bu çerçevede edinilen deneyimlerin fındık hasadının tamamını kapsaması ve diğer tarım ürünleri için de uygulanacak bir model oluşturması için Batı Karadeniz Bölgesi’ne genişletilmişti.

ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kıdemli uzmanı Lütfiye Karaduman, ilk derse katılarak öğrencilere tişört ve kırtasiye malzemesi verdiler. Çilimli Sosyal Destek Merkezi

Doğu Karadeniz Bölgesi ile kıyaslandığında dağınık bir şekilde yerleşim yapılan Batı Karadeniz Bölgesi’nde işçi aileleri tek tek tespit edilip ziyaret edilerek, çocuk işçiliği konularında bilgilendirme yapılıyor ve okul yaşındaki çocukların okula kayıt yaptırılması için ikna çalışmaları sürdürülüyor. Mahalle muhtarlarıyla beraber yapılan ziyaretlerde aynı zamanda işçi aileler hakkında istatistiki bilgi de toplanıyor. Yapılan ilk ziyaretler sonucunda Çilimli de 51, Akçakoca’da 38 ve Hendek’te 22 olmak üzere toplamda 111 öğrenci okula kayıt edildi. Bu sayının artması için aile ziyaretleri devam edecek.

Her ailede kaç çocuk olduğu tespit edilip, çocuklarını fındık hasatına götürmek yerine sosyal destek merkezlerine kayıt yaptırmaları için aileler ikna ediliyor. Akçakoca Esma Hanım Köyü

Öğrenciler taşımalı sistem ile okullara gidiyor

Batı Karadeniz Bölgesi’nde işçi aileler çalıştıkları yerde bahçe sahibi tarafından kendileri için tahsis edilmiş yerlerde kalıyorlar. Geniş bir alanda dağınık bir şekilde bulunan ailelerin çocukları taşımalı sistemle okula getiriliyor ve ders saati sonunda tekrar ailelerine teslim ediliyor.

Vata (11) ve Mihriban (13) fındık bahçesi yerine okula gitmenin keyfini yaşıyor. Akçakoca, Esma Hanım Köyü

****
Projenin genel amacı mevsimlik tarımda görülen en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin (EKBÇİ) hükümetin Ulusal İstihdam Stratejisi 2014-2023 belgesinde yer alan çerçeve doğrultusunda sona erdirilmesine katkıda bulunmaktır. Hollanda Hükümeti ile CAOBISCO* finansmanıyla 2013 ve 2014 hasat mevsimlerinde uygulanan “Ordu İlinde Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğine Son Verilmesi” projesi ile bir model oluşturulmuştur. Yeni proje, bu modeli temel almakta, mevsimlik fındık tarımında halen çalışmakta olan çocukların işlerden çekilmelerine ve risk altındaki çocukların da bu işlerde çalışmalarının önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Proje, stratejik müdahale modelinin farklı bölgelerde tekrarlanmasıyla katma değer sağlayacak ve mevsimlik tarımda sürdürülebilir bir çocuk işçiliği izleme mekanizmasının oluşturulmasına katkıda bulunacaktır. Böylelikle proje, mevsimlik tarımda en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması bağlamında politika geliştirilmesine ve etkili uygulamalara katkıda bulunarak ileri bir adım atılmasını sağlayacaktır.

*ILO kamu-özel sektör ortaklığı projesine katkıda bulunan CAOBISCO üyeleri: Ferrero, Nestlé, August Storck KG, Barry Callebaut, Alfred Ritter GmbH & Co. KG, Mars incorporated, Chocosuisse, NATRA S.A., Griesson - de Beukelaer GmbH & Co., Cémoi chocolatier, Gebr. Jancke GmbH, Neuhaus NV, Stollwerck GmbH, Koenig Backmittel GmbH