ILO is a specialized agency of the United Nations
ILO-en-strap
Go to the home page
Site Haritası | İletişim
English
> Ana Sayfa > Çalısma Alanları

ILO 90th Anniversary website

ILO 90th Anniversary website
Herkes İçin İnsana Yakışır İş: Ulusal Gençlik İstihdam Programı ve Antalya Pilot Bölge Uygulaması

ILO 90th Anniversary website
Türkiye’nin Tekstil Sektöründeki KOBİ’ler için Sürdürülebilir Bağlantılar

ILO 90th Anniversary website


Küresel İstihdam Eğilimleri 2013: İkinci istihdam düşüşünden çıkış


Çalışma, küresel finansal krizin patlak vermesinden beş yıl sonra, işgücü piyasasındaki çeşitli göstergelere ilişkin en son küresel ve bölgesel bilgilerle birlikte tahminlere yer vermektedir. Üzerinde durulan göstergeler arasında istihdam, işsizlik, çalışan yoksulluğu ve kırılgan istihdam yer almaktadır. Çalışma ayrıca, önümüzdeki yıl politika belirleyenleri meşgul edecek bir dizi yeni konu ışığında çeşitli politika önerilerine de yer vermektedir.



Küresel İstihdam Eğilimleri 2013, krizin işsizlik oranlarındaki yükselme eğilimini nasıl beslediğini göstermektedir. Bu yükselme, kısmen, kriz tarafından tetiklenmek üzere, işlerin sektörler arasında sergilediği kaymalardan kaynaklanmaktadır. Gelişkin ekonomilerin birçoğunda faiz oranları tarihsel olarak düşük düzeylerde seyretmesine rağmen, yatırımlarda ve istihdamda belirgin toparlanma işaretleri görülmemektedir. Düşük tutulan büyüme beklentileri gelişmekte olan ülkelere de yayılmaya başlamıştır. Oysa düşük üretkenlik ve ücretlerdeki yavaş artış, gelişmekte olan pek çok bölgede halen bir sorundur. Bu sorun özellikle daha yoksul ülkelerde istihdamda ve harcanabilir gelirlerde artışı engellemekte, küresel eşitsizliği daha da artırmaktadır.

Rapor, işsizliğin yaygın olduğu ve giderek daha da arttığı ülkelerde, işgücü piyasasındaki seçilmiş hedef gruplara yönelik iş güvencesi programlarının tercih edilecek politika önlemi olması gerektiğini savunmaktadır. Ayrıca, işgücü piyasasından kopmada görülen artış ve yapısal işsizlik gibi sorunlar, iş arayanların alternatif sanayilerde iş bulmalarına ve istihdam olunabilirliklerini daha fazla artırmalarına yardımcı olacak yeni beceri kazandırma ve eğitim girişimleriyle ele alınmalıdır. Müdahalede bulunulması mümkün diğer alanlar ise, gelişmekte olan ülkelerde kamusal altyapıya yeni yatırımlar yapılması, makroekonomik ortamın istikrara kavuşturulması ve yeni işler yaratılmasının teşvik edilmesi için finansal piyasa düzenlemelerinin hemen hayata geçirilmesidir.

Raporun İngilizce versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.
 
 


 
Last update:10.04.2013 ^ top