Oekraïne crisis

IAO en EAA bundelen hun krachten om de risico's van zwartwerk, arbeidsuitbuiting en mensenhandel te beperken voor mensen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten.

De IAO lanceerde reeds een voorlichtingscampagne over de gevaren van dwangarbeid die 1,2 miljoen vluchtelingen en binnenlandse ontheemden heeft bereikt.

News | 04 October 2022
© AFP
BOEDAPEST (IAO Nieuws) - IAO en de Europese Arbeidsautoriteit (EAA) bundelen hun krachten om de risico's van zwartwerk, arbeidsuitbuiting en mensenhandel te beperken voor mensen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten.

Tijdens een workshop bespraken beide agentschappen goede praktijken en aanbevelingen om vluchtelingen beter te beschermen door preventie, bescherming, vervolging en internationale samenwerking te verbeteren; gerichte bewustmakingscampagnes uit te voeren; inspecties in de sectoren met het grootste risico aan te moedigen; en de samenwerking tussen arbeidsinspectiediensten, rechtshandhavingsinstanties en justitie te versterken.

De workshop in Boedapest bracht arbeidsinspectiediensten en wetshandhavingsinstanties bijeen van de EU en andere Europese landen die doorvoer- of bestemmingslanden zijn voor oorlogsvluchtelingen. Er waren ook vertegenwoordigers van de ministeries van Economie en Sociaal Beleid van Oekraïne, het ministerie van Arbeid van Moldavië, Europol, Eurojust en de Europese Commissie.

Sinds het begin van de oorlog zijn meer dan 7,5 miljoen Oekraïense vluchtelingen naar Europa gevlucht. Ongeveer 85% van hen zijn vrouwen en kinderen, die zonder de man in het gezin reizen omdat deze wordt opgeroepen of thuisblijft. Zulke vluchtelingen kunnen in de verleiding komen om werk te aanvaarden zonder contract of waarbij hun documenten worden afgenomen, met de mogelijkheid tot uitbuiting, of in extreme gevallen tot dwang- of kinderarbeid, als gevolg.

Het IAO-bureau voor het Midden- en Oost-Europa verleent advies aan 18 lidstaten om beleid en programma's te ontwikkelen die meer en betere banen voor alle vrouwen en mannen bevorderen. De IAO verleent sinds het begin van de oorlog humanitaire hulp en inkomenssteun verleend aan Oekraïense vluchtelingen en zette een voorlichtingscampagne op over de gevaren van mensenhandel en dwangarbeid. De campagne heeft tot dusver 1,2 miljoen binnenlandse ontheemden en gevluchte Oekraïners bereikt.

De EAA ondersteunt lidstaten bij de bescherming van ontheemden, die risico lopen op zwartwerk of uitbuiting op de werkplek. Haar activiteiten omvatten het maken van bewustmakingsvideo's gericht op Oekraïense vluchtelingen en het stimuleren van grensoverschrijdende inspecties tussen EU-landen.

De Europese Arbeidsautoriteit (EAA) is opgericht om de lidstaten en de Europese Commissie te helpen zorgen voor eerlijke en doeltreffende arbeidsmobiliteit binnen de EU, onder meer door de organisatie van grensoverschrijdende inspecties te ondersteunen. De Autoriteit heeft ook de opdracht om de samenwerking rond de bestrijding van zwartwerk te vergemakkelijken. De EAA is op 31 juli 2019 opgericht en is sinds september 2021 permanent gevestigd in Bratislava, Slowakije.