Joint ILO-UNICEF report

Aantal kinderen zonder essentiële sociale zekerheid neemt wereldwijd toe - IAO en UNICEF

Meerdere crises dreigen meer kinderen in armoede te storten, wat zorgt voor een dringende behoefte om sociale zekerheid op te schalen; waarschuwt een nieuw rapport

Persbericht | 1 maart 2023
GENÈVE/NEW YORK (ILO Nieuws) - Het aantal kinderen zonder toegang tot sociale zekerheid neemt jaar na jaar toe, waardoor ze risico lopen op armoede, honger en discriminatie, volgens een nieuw rapport dat vandaag is gepubliceerd door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) en UNICEF.

Het rapport More than a billion reasons: The urgent need to build universal social protection for children waarschuwt dat nog eens 50 miljoen kinderen in de leeftijd van 0-15 jaar een kritieke sociale zekerheid misten tussen 2016 en 2020, met name kinderbijslag (uitbetaald in contanten of belastingkredieten), waardoor het totaal wereldwijd op 1,46 miljard kinderen onder de 15 jaar komt.

"Uiteindelijk is het versterken van inspanningen om adequate investeringen in universele sociale zekerheid voor kinderen te waarborgen, bij voorkeur via universele kinderbijslagen om gezinnen te ondersteunen, de ethische en rationele keuze, en degene die de weg vrijmaakt naar duurzame ontwikkeling en sociale rechtvaardigheid", zei Shahra Razavi, directeur van de afdeling Sociale Zekerheid bij de IAO.

Volgens het rapport zijn de dekkingsgraden van kinder- en gezinsuitkeringen in elke regio ter wereld tussen 2016 en 2020 gedaald of gestagneerd, waardoor geen enkel land op koers ligt om het Duurzame ontwikkelingsdoel te halen om tegen 2030 een substantiële dekking van sociale bescherming te bereiken. In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied bijvoorbeeld daalde de dekking aanzienlijk van ongeveer 51 procent naar 42 procent. In veel andere regio's is de dekking gestagneerd en blijft het laag. In Centraal-Azië en Zuid-Azië; Oost-Azië en Zuidoost-Azië; Sub-Sahara-Afrika; en West-Azië en Noord-Afrika schommelen de dekkingsgraden respectievelijk sinds 2016 rond de 21 procent, 14 procent, 11 procent en 28 procent.

© Prachatai
Een gebrek aan adequate sociale zekerheid maakt kinderen kwetsbaar voor armoede, ziekte, gemist onderwijs en slechte voeding, en verhoogt hun risico op kindhuwelijken en kinderarbeid.

Wereldwijd zijn kinderen twee keer zo vaak als volwassenen extreem arm – ongeveer 356 miljoen kinderen worstelen om te overleven met minder dan 1,90 dollar per dag. Eén miljard kinderen leeft ook in multidimensionale armoede: zij hebben geen toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting, voeding, sanitaire voorzieningen of water. Het aantal kinderen dat in multidimensionale armoede leeft, is tijdens de coronapandemie met 15 procent gestegen, waardoor eerdere vooruitgang in het terugdringen van kinderarmoede is teruggedraaid en toont de dringende behoefte aan sociale bescherming aan.

Bovendien toonde de pandemie aan dat sociale zekerheid een kritieke reactie is in tijden van crisis. Bijna elke regering ter wereld paste bestaande programma's snel aan of introduceerde nieuwe sociale zekerheidsprogramma's om kinderen en gezinnen te ondersteunen, maar de meeste zijn er niet in geslaagd om permanente hervormingen om te maken tegen toekomstige schokken, zei het rapport.

"Nu gezinnen voor toenemende economische moeilijkheden, voedselonzekerheid, conflicten en door klimaat veroorzaakte rampen het staan, kunnen universele kinderbijslagen een levenslijn bieden", zei Natalia Winder-Rossi, directeur Sociaal Beleid en Sociale Zekerheid bij UNICEF. "Er is een dringende behoefte om kindvriendelijke en schokbestendige sociale zekerheidssystemen te versterken en uit te breiden, en om hierin te investeren. Dit is essentieel om kinderen te beschermen tegen armoede en de veerkracht met name onder de armste huishoudens te vergroten."

Het rapport benadrukt dat alle landen, ongeacht hun ontwikkelingsniveau, een keuze hebben: ze kunnen kiezen voor een "high-road" strategie van investeringen in het versterken van sociale zekerheidssystemen, of voor een "low-road" strategie die noodzakelijke investeringen mist en miljoenen kinderen in de steek laat.

Om de negatieve trend te keren, dringen de IAO en UNICEF er bij beleidsmakers op aan om beslissende stappen te nemen om universele sociale bescherming voor alle kinderen te realiseren, waaronder:
  • Investeringen in kinderbijslagen die een bewezen en kosteneffectieve manier bieden om kinderarmoede te bestrijden en ervoor te zorgen dat kinderen zich kunnen ontplooien.
  • Het verstrekken van een uitgebreid scala aan kinderbijslagen via nationale sociale zekerheidssystemen die gezinnen ook verbinden met cruciale gezondheids- en sociale diensten, zoals gratis of betaalbare hoogwaardige kinderopvang.
  • Het opbouwen van sociale zekerheidssystemen gebaseerd op rechten, die gender responsief, inclusief en schokbestendig zijn om ongelijkheden aan te pakken.
  • Het veiligstellen van duurzame financiering voor sociale zekerheidssystemen door middel van het mobiliseren van binnenlandse middelen en het verhogen van de begrotingsallocatie voor kinderen.
  • Het versterken van sociale zekerheid voor ouders en verzorgers door de toegang te garanderen tot waardig werk en adequate uitkeringen, inclusief m.b.t. werkloosheid, ziekte, zwangerschap, handicap en pensioenen.

Media contact: Fleur Rondelez (rondelez@ilo.org)