Nieuw IAO-rapport over werkgerelateerde sterfgevallen en verwondingen in Qatar

Het rapport signaleert lacunes in de gegevensverzameling over werkgerelateerde sterfgevallen en verwondingen en roept op tot verbeteringen.

Nieuwsbericht | 18 november 2021
Uit een grondige analyse van de werkgerelateerde sterfgevallen en verwondingen in Qatar door de Internationale Arbeidsorganisatie is gebleken dat in 2020, 50 werknemers om het leven zijn gekomen en iets meer dan 500 ernstig gewond zijn geraakt, terwijl 37 600 werknemers een lichte tot matige letsels hebben opgelopen.

De meeste verwondingen kwamen voor rekening van arbeidsmigranten uit Bangladesh, India en Nepal, voornamelijk in de bouwsector. Vallen van hoogte en verkeersongevallen waren de belangrijkste oorzaken van ernstige verwondingen, gevolgd door vallende voorwerpen op bouwterreinen.

Het rapport 'One is too many: The collection and analysis of data on occupational injuries in Qatar', geeft het meest volledige en nauwkeurige beeld van werkgerelateerde sterfgevallen en verwondingen dat ooit in het land is samengesteld. De bevindingen zijn gebaseerd op gegevens die zijn verzameld bij alle medische instellingen die acute zorg verlenen aan gewonde werknemers in het land.

De publicatie van het rapport volgt op de groeiende roep om meer transparantie en verantwoording over werkgerelateerde sterfgevallen in Qatar, met name die in verband met infrastructuurprojecten in het kader van het WK voetbal.

"Dit is veruit het meest uitgebreide en nauwkeurige beeld van werkgerelateerde sterfgevallen en verwondingen in Qatar tot nu toe," zei Dr. Rafael Consunji, directeur van het Hamad Injury Prevention Program van het Hamad Trauma Center, en hoofdonderzoeker van de Work-related Injury Unified Registry for Qatar (WURQ) onderzoeksbeurs. "We zijn verheugd te zien dat onze onderzoeksresultaten al zijn toegepast bij het opzetten van bewustmakingscampagnes voor werknemers en werkgevers en in opleidingsprogramma's voor arbeidsinspecteurs."
De IAO heeft met belangrijke instellingen in Qatar samengewerkt om de bevindingen en gegevensverzamelingssystemen van verschillende autoriteiten in het land te analyseren. In het verslag van de IAO wordt gewezen op lacunes in de gegevensverzameling en verschillen in de wijze waarop diverse ministeries en instellingen arbeidsgerelateerde verwondingen en sterfgevallen categoriseren. Als gevolg daarvan is het nog steeds niet mogelijk om een categorisch cijfer over het aantal dodelijke arbeidsletsels in het land te presenteren, aldus het rapport.
Er wordt opgeroepen tot een kwalitatief betere en nauwkeurigere gegevensverzameling, met meer inspanningen om verwondingen en sterfgevallen te onderzoeken die mogelijk werkgerelateerd zijn maar momenteel niet als zodanig worden gecategoriseerd. Dit zal ervoor zorgen dat werknemers en hun gezinsleden een passende vergoeding krijgen in geval van werkgerelateerde verwondingen. Dergelijke onderzoeken moeten zowel door medisch deskundigen als door arbeidsinspecteurs worden uitgevoerd. Het ministerie van Volksgezondheid moet ook een nationaal geïntegreerd platform opzetten dat tijdige en betrouwbare gegevens over werkgerelateerde verwondingen verzamelt, aldus het rapport.

“Dankzij de transparantie bij de herziening van de gegevensverzamelings- en analyseprocessen hebben wij een reeks concrete aanbevelingen kunnen doen die als draaiboek voor actie kunnen dienen. We moeten dringend actie ondernemen, want achter elke statistiek staat een werknemer en zijn gezin.” Max Tuñón, Diensthoofd van het IAO Project-bureau in Qatar.

Lieve Verboven, directeur van IAO-Brussel, bespreekt het IAO Rapport ‘One is too many: The collection and analysis of data on occupational injuries in Qatar’ in het VRT Nieuws. Herbelijk het hier.