Social protection

IAO directeur-generaal onderschrijft Belgische campagne voor sociale bescherming voor iedereen

Tijdens een toespraak in het Belgisch Federaal Parlement benadrukte de directeur-generaal dat sociale bescherming een zinvolle investering is, zowel vanuit een economisch als sociaal oogpunt.

Nieuwsbericht | 4 december 2015
Op 4 december organiseerden de Belgische NGO’s 11.11.11 en CNCD-11.11.11 een evenement in het Belgisch Federaal Parlement om aandacht te vragen voor hun campagne “Sociale bescherming voor iedereen”, die bijna halfweg is. Ryder nam deel als keynote spreker. De IAO ijvert voor een universele sociale bescherming en onderschrijft dit initiatief.

Tijdens zijn toespraak benadrukte Ryder dat 73% van de wereldwijde bevolking geen of onvoldoende sociale bescherming geniet. Het ontbreken van sociale bescherming vormt niet enkel een probleem in ontwikkelingslanden, het treft ook werknemers in de geïndustrialiseerde landen die in atypische dienstverbanden werken. “De kloof die nu bestaat, is niet alleen onaanvaardbaar vanuit mensenrechtenoogpunt, hij zet ook een rem op sociaal-economische ontwikkeling,” zei hij.

Uitbreiding van sociale bescherming in IAO-lidstaten

De IAO wil een gunstig klimaat scheppen voor de uitbreiding van sociale bescherming in haar lidstaten.

De IAO-Aanbeveling nr. 202 betreffende nationale sociale beschermingssokkels, die werd aangenomen in juni 2012, wil een elementaire sociale zekerheid mogelijk maken voor iedereen, en streeft naar een progressieve, betere bescherming van zoveel mogelijk mensen. De IAO ging van start met een Internationaal programma om de aanbeveling te ondersteunen. In een eerst fase wil dit programma nationaal vastgelegde sociale beschermingssokkels in 21 landen invoeren, rekening houdend met de goede praktijken in andere landen.

De positionering van sociale bescherming in de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling is veelzeggend: vijf doelen maken expliciet vermelding van sociale bescherming. Volgens de directeur-generaal toont dit aan dat het argument dat landen sociale bescherming pas kunnen veroorloven wanneer ze rijk worden, is voorbijgestreefd. Het besef groeit dat landen sociale beschermingsstelsels kunnen ontwikkelen en gradueel verder uitbouwen. Ryder wees op de toonaangevende rol die België heeft gespeeld, die er mee voor heeft gezorgd dat sociale bescherming nu zo prominent in de 2030 Agenda staat.

“We zijn er van overtuigd dat wanneer we strategische partnerschappen aangaan met andere VN-agentschappen, de Wereldbank, de EU, regionale ontwikkelingsbanken, het IMF, de G20 en de BRICS-landen, dit ons kan helpen om meer te wegen op de uitbreiding van sociale zekerheid”, voegde hij toe. Hij verwees ook naar het Global Business Network for Social Protection Floors, dat in oktober werd opgestart: “dit netwerk zal ons helpen in de strijd voor sociale rechtvaardigheid en duurzame ontwikkeling”.

Tot slot loofde hij de organisatoren van de campagne voor hun initiatief, en drukte hij zijn wens uit om de jarenlange samenwerking met de Belgische overheid, de sociale partners en het maatschappelijk middenveld op vlak van sociale bescherming verder te zetten, en verder uit te bouwen.