Çocuk İşçiliği ile Mücadelede Kamu-Özel Sektör İşbirliği daha da Artıyor!

Fındık firmalarının sosyal destek çalışanlarına yönelik çevrimiçi bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi

Haberler | 10 Ağustos 2020 Pazartesi
Türkiye’de mevsimlik fındık tarımında en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin sona erdirilmesine katkıda bulunmayı amaçlayan ve kamu-özel sektör işbirliğinde yürütülüyor olması nedeniyle özgün bir yapıya sahip olan “Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Projesi” kapsamında 10 Ağustos Pazartesi günü fındık firmaları çalışanları ile bir araya gelindi.

Geçen yıl düzenlenen bilgilendirme toplantısının oldukça faydalı olduğunu bildiren firmalardan gelen talep üzerine bu yıl ikincisi gerçekleştirilen çevrimiçi toplantıda farklı konu başlıklarında uzmanlar tarafından bilgilendirmelerde bulunuldu. ILO Türkiye Ofisi ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ortaklığında yürütülen proje kapsamında fındık firmalarının sosyal destek çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına 6 firmadan 53 sosyal destek çalışanı katıldı.

Toplantı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğü, İstihdam Politikaları Daire Başkanı İbrahim Demircan ve ILO Türkiye Ofisi Kıdemli Program Yöneticisi Nejat Kocabay’ın açılış konuşmaları ile başladı. Proje Koordinatörü Ayşegül Özbek Kansu’nun, katılımcıları proje hakkında bilgilendirmesi ve koronavirüsün mevsimlik tarım işçiliğine etkileri hakkındaki açıklamalarında bulunmasının ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı uzmanı Turan Türk tarafından “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Çerçevesinde Ulusal Mevzuat ve Politikalar” başlıklı sunum gerçekleştirildi.

Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Gürkan Gülcan “Çocuk İşçiliği ve Eğitim” başlıklı sunumunda bir eğitimci olarak çocuk işçiliği konusunda 20 yıla yaklaşan saha deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Sosyal Hizmet Uzmanı Aytaç Dincer Gülcan ise mevsimlik tarımda çocuk işçiliği ile mücadeleye yönelik saha çalışmalarında hedef gruplarla iletişimin nasıl olması gerektiğine ilişkin görüş ve önerilerini aktardı.

Toplantının son sunumu ise “Covid-19 için Alınan Ulusal Tedbirlerin Sahaya Yansımaları” başlığı ile projenin saha koordinatörü Ömer Dede tarafından gerçekleştirildi. Toplantı firma temsilcilerinden gelen sorular ve değerlendirmelerle son buldu.

Fındık firmaları her geçen yıl artan sosyal destek çalışanı sayısı ile fındık hasadında çocuk işçiliğinin sonlandırılması için çalışmalar yürütüyor. Bu yıl koronavirüsün etkisiyle mevsimlik tarım işçisi aileler ve çocukları için hijyen koşullarının iyileştirilmesi için de tedbirler alınıyor. Çocuk işçiliği ile mücadelede kamu-özel sektör işbirliği her geçen gün büyüyor.