SADA Kadın Gelişim ve Dayanışma Merkezi 6. Dönem Seminerleri Gerçekleşti

ILO Türkiye Ofisi tarafından UNWomen ve ASAM işbirliği ile Gaziantep’te sürdürülen “Suriyeli Kadın ve Kız Çocuklarının Dayanıklılığının Artırılması Projesi” kapsamında SADA Kadın Gelişim ve Dayanışma Merkezinde gerçekleştirilen temel yaşam becerileri ve mesleki eğitim kurslarını tamamlayan faydalanıcıların katılımıyla Türkiye’de iş yaşamı ve temel haklara dair seminerler GESOB etkinlik salonunda 17 – 25 Haziran 2019 tarihleri arasında gerçekleşti.

Haberler | 26 Haziran 2019 Çarşamba
Proje faydalanıcısı kadınların Türkiye’de çalışma yaşamı, iş yasaları, çalışan kadınların hakları, iş yaşamında cinsiyet eşitliği ve iş güvenliği ve sağlığı gibi çalışma yaşamanın temel unsurları üzerinden bilgilerini artırmayı hedefleyen seminerlere Türkçe A1, bilgisayar operatörlüğü ve temel makyaj kursları ile tekstil, yöresel mutfak atölyeleri ve Türkçe konuşma atölyelerinden 106 Suriyeli, 6 Afganistanlı ve 40 T.C. vatandaşı toplam 152 kadın katıldı. Kadınların işgücü piyasasına katılımlarını desteklemek ve kolaylaştırmak amacıyla düzenlenen seminerler 7 başlık altında uzman kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla iki ayda bir düzenli olarak gerçekleştirilmekte.

Çalışma İzinleri

17 Haziran 2019 tarihinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Hizmet Uzm. Yrd. Büşra Durakoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen seminerde, Geçici Koruma ve Uluslararası Koruma sağlanan yabancıların iş piyasasına erişimine ilişkin yasal prosedür hakkında bilgi verilirken proje faydalanıcısı kadınların çalışma yaşamına girişte karşılaştıkları sorunlar üzerine sorunları yanıtlandı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın güncel çalışmaları hakkında da katılımcılara bilgilendirme yapılan seminerde, katılımcıların çalışma izinlerine ilişkin soruları yanıtlandı. Katılımcılardan en çok Gaziantep’te çalışma yaşamına dair karşılaştıkları sorunlarda hangi kuruma başvurabilecekleri, mevsimlik işlerde çalışırken maaşlarını alamamaları durumunda nasıl bir yol izmeleri gerektiğine dair sorular sordular. Ayrıca katılımcılar çalışma yaşamının kuralsızlıklarına dair daha fazla denetim olması gerektiğini vurguladılar.

Sosyal Güvenlik Hakları

Gaziantep Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Sosyal Güvenlik Denetmeni Mehmet Aliko’nun katılımıyla 18 Haziran 2019 tarihinde gerçekleştirilen seminerde, yabancı uyruklu çalışanların çalışma izni almalarıyla birlikte doğan sigortalılık durumu üzerine bilgi aktarıldı. Seminerde sigortalı olmanın getirdiği haklar özellikle de kadınların sosyal güvenlik sistemi içerisindeki hakları, hamilelik, doğum, evlilik hallerinde doğan hakları üzerine bilgi sunuldu. Seminerde ayrıca Açık Kapı, ALO 170 ve Beyaz Masa gibi şikayet hatlarının işlevi üzerine bilgilendirme yapıldı. Seminer katılımcısı kadınların eşlerinin çalışma yaşamında karşılaştıkları sorunlar ve sigortasız çalışma deneyimlerini aktardığı seminerde sigortalı çalışmanın önemine vurgu yapıldı.

İŞKUR Aktif İş Gücü Programları

19 Haziran 2019 tarihinde Gaziantep İŞKUR’dan İş ve Meslek Danışmanı Engin Güngördü’nün katılımıyla gerçekleştirilen seminerde, proje faydalanıcısı kadınlara İŞKUR’un görev ve faaliyetleri, sunduğu kurs ve etkinlik olanakları hakkında bilgi verildi. İŞKUR’un mevcut projeleri, aktif ve pasif işgücü programları, İŞKUR’un devam eden projelerinden faydalanma koşulları üzerine de bilgilerin aktarıldığı seminerde, faydalanıcıların Gaziantep İŞKUR’a nasıl ulaşabilecekleri de harita üzerinden paylaşıldı. İşsizlik sigortası ve erişim kanalları hakkında bilgilerin de sunulduğu seminerde, engelli istihdamına ilişkin İŞKUR çalışmaları katılımcılara aktarıldı. İŞKUR faaliyetleri kapsamında iş arama süreçleri üzerine de ayrıntılı bilgi aktarımı gerçekleştirildi. İŞKUR online sisteminden İŞKUR’a kayıt olma aşamalarının uygulamalı olarak gösterildiği seminerde, iş yaşamına katılmak isteyen ve iş arayışı içerisinde bulunan 72 proje faydalanıcısı kadının İŞKUR kayıtları yapılarak iş arama süreçleri resmi olarak başlatılmış oldu.

Rol Model Semineri

Çalışma yaşamında yer alan başarılı iş kadınlarını proje faydalanıcılarıyla buluşturmayı hedefleyen rol model semineri, 20 Haziran 2019 tarihinde Gaziantep’te Lozard isimli çikolata evi açan Suriyeli Lubna HİLLİ’yi bir kez daha konuk etti. Mayıs ayında proje faydalanıcılarıyla buluşan Lubna Hilli, kendisine olan yoğun ilgi sebebiyle Haziran ayında bir kez daha farklı katılımcılarla buluşarak deneyimlerini kadınlarla paylaştı. Suriye’nin İdlip şehrinde yaşayan ve Halep Üniversitesi hukuk bölümünden mezun olduktan sonra uzun yıllar profesyonel iş yaşamına hastane yöneticisi olarak devam eden Hilli, savaşın çıkmasıyla birlikte Türkiye’ye geliş hikayesini katılımcılarla paylaştı. Gaziantep’te sürdürülen çeşitli projelerden ve kurslardan yararlanarak kendini geliştiren Hilli Lozard çikolata dükkanını açmış ve döner, suşi, pizza ve hamburger gibi ürünlerin şekillerinden çikolatalar ve çikolatalı pastalar üretmekte. Sloganlarının “Sevginizle büyüdük” olduğu ifade eden Hilli, inovatif ürünleri olan çikolata dönerini de fotoğraflarla ve videolarla katılımcılara tanıttı.

Türkiye’de Kooperatifçilik

SADA Kadın Kooperatifinin kuruluş çalışmalarının tamamlanmasıyla birlike proje faydalanıcılarına kooperatifçilik hakkında bilgilendirme yapmak üzere başlatılan seminere Ticaret Bakanlığı uzmanı Melike Davaslı Okçu katıldı. 21 Haziran’da gerçekleştirilen seminerde kooperatiflerin faaliyet alanları, kuruluş işlemleri, çalışma ilkeleri hakkında bilgilerin sunulduğu seminerde çalışmalarıyla öne çıkan kadın kooperatifleri hakkında da katılımcılara bilgi verildi. Seminerde kooperatifçiliğin piyasada tek başına mücadele etmekten daha kolay olduğu ve beraber hareket etmenin avantajları olduğundan bahsedildi. Türkiye’de kadın kooperatiflerinin çalışmalarıyla ilgili kısa videoların da izletildiği seminer, katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla tamamlandı.

İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri

22 Haziran 2019’da iş güvenliği ve sağlığı uzmanı Burcu Ünal’ın katılımıyla gerçekleştirilen seminerde İSG ile ilgili kanun ve İş Kanunu başta olmak üzere işveren ve çalışan yükümlülük ve hakları, 155 No'lu İş Sağlığı ve Güvenliği ve Çalışma Ortamına İlişkin Sözleşme, Güvenlik Kültürü, Risk Değerlendirmesi, İş Kazası ve Meslek Hastalıkları, Güvenlik ve Sağlık İşaretleri ile Ergonomi konu başlıklarında katılımcılara bilgi aktarıldı. İş kazaları yaşanması halinde yapılması gerekenler ve başvurulacak kurumlar hakkında katılıcımların bilgilendirildiği seminer, katılımcıların İSG konusunda kendilerinin ve ailelerinin yaşadıkları sorunlara ilişkin sorularının yanıtlanmasıyla tamamlandı.

İş Yaşamında Cinsiyet Eşitliği

25 Haziran 2019’da psikolog Zehra Tosun’un katılımıyla gerçekleştirilen seminerde proje faydalanıcısı kadınlara kendilerinde en beğendikleri yön, ilgi alanları, güçlü yanları ve çalışma yaşamına katılmak isteyip istemediklerine dair sorular soruldu. Ücretli bir işte çalışmak isteyip istemedikleri sorusuna katılımcıların tamamına yakını çalışmak istediğini belirtmiştir. Ayrıca katılımcılara SADA Kadın Merkezindeki kurslara katıldıktan sonra hayatlarında nelerin değiştiğine dair bilgiler soruldu. Seminer katılımcıları SADA Kadın Merkezinin faaliyetlerine katılmakla birlikte kendilerine daha fazla güvenmeye başladıklarını, Gaziantep’i daha iyi tanıma şansı yakaladıklarını, yerli halk ile daha fazla iletişim kurmaya başladıklarını, ev işleri ve uyumak dışında bir şeylerle meşgul olmaya başladıklarını, hastane vb. kurumlarda artık daha bağımsız hareket edebildiklerini iletmişlerdir. Toplumsal cinsiyet kavramı, toplumsal cinsiyet rollerinin gelişimi, cinsiyete dayalı işbölümü, cinsiyete dayalı ayrımcılık, çalışma yaşamında cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, kadına yönelik ekonomik şiddet, kız çocukların eğitimi, çocuk yaşta evlilikler ile çalışma yaşamı arasındaki ilişkiye ve kadınlar arası dayanışmanın önemine değinilerek seminer tamamlandı.