Haberler

“Çalışma Hayatında Sosyal Diyaloğun Geliştirilmesi” Projesi sona erdi.

Haberler | 30 Ocak 2019 Çarşamba
Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında desteklenen, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi’nin teknik destek sağladığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın faydalanıcısı olduğu "Çalışma Hayatında Sosyal Diyaloğun Geliştirilmesi Projesi” kapanış konferansı 17 Ocak Perşembe, 2019 ’da Ankara’da gerçekleştirildi.

Proje, her düzeyde sosyal diyaloğun geliştirilmesini hedefleyerek ülkemizde insana yakışır iş idealine yönelik olarak iyi ve etkin işleyen sosyal diyalog mekanizmalarının geliştirilmesini hedeflemiştir. 1 Ağustos 2016 tarihinde başlayan ve 30 ay süren proje kapsamında her düzeyde sosyal diyalogun gelişmesini destekleyen çok sayıda kurumsal kapasite geliştirme, araştırma ve farkındalık faaliyeti düzenlenmiştir. Proje, başladığı günden bugüne kadar ülkemiz çalışma hayatında pek çok ‘ilk’i gerçekleştirmiştir.

Her düzeyde sosyal diyalogu geliştirmeyi “Birlikte Varız” mottosuyla hedefleyen projede, ilk kez uygulanan kapsamlı eğitim programları sayesinde çalışan ve işveren örgütleri bir araya getirilmiştir. Sosyal ortaklar, kamu kurum ve kuruluşlarından 1000’in üzerinde temsilcinin uluslararası çalışma standartları, AB müktesebatı, insan hakları ve sosyal diyalog konularında bilgi ve farkındalıkları artmıştır.

İlk kez yerelde de sosyal diyalog denilerek, Türkiye’nin pek çok farklı ilinden gelen İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu üyelerine yönelik sosyal diyalog eğitimleri verilmiştir.

Bakanlık ve sosyal ortak temsilcilerinin bilgi ve deneyimlerini artırmak amacıyla, Cenevre’deki ILO Genel Merkezi, Dublin’deki Avrupa Yaşama ve Çalışma Koşullarını Geliştirme Vakfı, Brüksel’deki Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ve Avrupa Kamu Hizmeti Sendikaları Federasyonu gibi pek çok uluslararası kurumda organize edilen stajlar sayesinde katılımcılar, elde ettikleri deneyim ve bilgileri ülkemiz çalışma hayatına taşımışlardır.

‘Sosyal diyalog bir kültürdür’ anlayışından hareketle ‘Okullar Kazan Biz Kepçe’ denilerek pek çok şehirdeki üniversite ve meslek liselerine gidilip, öğrencilerle buluşulmuştur. İlk kez Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve ILO Türkiye ofisiyle bir araya gelen şimdinin öğrencisi, geleceğin çalışanı 2.000’den fazla gençle sosyal diyaloğun önemi konusunda uzlaşılmıştır.

Projenin önemli hedeflerinden biri olan ikili düzeyde sosyal diyaloğun gelişime katkı sağlamak amacıyla ikili düzeyde sosyal diyalogun mutfağı olan farklı sektörlerden ve farklı ölçekte 500 şirketle ortak çalıştaylar yapılarak, işyerlerinde çalışan ve işveren arasında bilgi ve danışma süreçlerinde yenilikçi ve iyi uygulama örnekleri paylaşılmış; yeniliğe, gelişime, değişime evet denilmiştir. Türkiye’de ilk kez, ‘Şirket Düzeyinde En İyi Sosyal Diyalog Uygulamaları’ yarışması düzenlenerek, kazanan firmalar, ILO Uluslararası Eğitim Merkezi’nde eğitim almışlardır.

Ayrıca, sektörel bakış açısıyla çalışan, işveren, devlet temsilcileri ve ILO olarak bir araya gelerek, sektördeki çalışma hayatına ve sosyal diyaloğa ilişkin sorunlar sosyal diyalog yaklaşımıyla tartışılarak çözüm üretilmiştir. Gıda, banka-finans, kimya, genel iş, görsel sanatlar, turizm, inşaat, maden, tekstil, çimento, ilaç, metal, enerji gibi pek çok sektöre ve bu sektörlerdeki işletmelere yönelik sosyal diyaloğu geliştirmeye yönelik adımlar atılmıştır.

Proje kapsamında, sosyal diyalog alanında mevzuat ve uygulamaların geliştirilmesi amacına yönelik olarak değerli akademisyenlerin katkılarıyla çok sayıda araştırma yapılmıştır:
  •  Türkiye’de Sendika ve Sosyal Diyalog Algısı
  •  İkili ve Üçlü Sosyal Diyalog Mekanizmalarının Değerlendirilmesi
  •  AB Ülkelerinde İkili ve Üçlü Sosyal Diyalog Mekanizmaları- İyi Uygulama Örnekleri
  •  Türkiye’nin Sosyal Diyalog Alanındaki ILO Sözleşmelerine Uyumuna ilişkin ILO Denetim Organlarının Kararlarının Analizi
  •  Sosyal Diyaloğun Ekonomik Kalkınma ve Büyümeye Katkısı
  •  Örgütlenmesinde Güçlük Çekilen Çalışanların Örgütlenmesi ve Temsili
  •  AB Ülkelerinde teşmil sistemleri

Projede, ülke çapında ilk kez yapılan sosyal diyalog ve sendikal algı araştırmasıyla bu alanda gerek Bakanlık gerekse sosyal ortakların politika oluşturma ve uygulama süreçlerine katkı sağlayacak bilgiler üretilmiştir.

Kısa film yarışması, kamu spotları gibi görünürlük faaliyetleriyle sosyal diyalog konusundaki farkındalık artırılmıştır. Proje, 5 hibe projesine verdiği destekle yerel düzeyde mikro projelerin uygulanmasını desteklemiştir.

Sayın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un katılımları ile gerçekleştirilmiş olan Kapanış Konferansı’na, ILO Türkiye Direktörü Sayın Numan Özcan, AB Türkiye Delegasyonu Maslahatgüzar Gabriel Munuera Vinals, Çalışan ve İşveren Sendikaları Konfederasyon başkanları ve Proje işbirliği kurumlarının temsilcileri, sendikalar, akademisyenler ve proje yararlanıcıları olmak üzere 350’nin üzerinde katılımcı katılmıştır.

Proje çıktılarının da değerlendirildiği kapanış konferansında “Türkiye’de Sosyal Diyalogun Geleceğini Birlikte Şekillendirmek” ve “Proje Uygulamalarının ve Sürdürülebilirliğinin Değerlendirilmesi” konulu iki adet panel oturumu gerçekleştirilmiştir.