Haberler

SADA Kadın Gelişim ve Dayanışma Merkezi İkinci Dönem Seminerleri Başarıyla Tamamlandı

Haberler | 26 Kasım 2018 Pazartesi


UNWomen, ILO ve ASAM işbirliği ile Gaziantep’te sürdürülen “Suriyeli Kadın ve Kız Çocuklarının Dayanıklılığının Artırılması Projesi” kapsamında SADA Kadın Gelişim ve Dayanışma Merkezinde gerçekleştirilen temel yaşam becerileri ve mesleki eğitim kurslarını tamamlayan faydalanıcıların katılımıyla seminerler düzenlendi. 6-20 Kasım 2018 tarihleri arasında GESOB Etkinlik Salonunda düzenlenen seminerlere Türkçe A1 ve A2, B1, Bilgisayar Operatörlüğü, Temel Makyaj Eğitimi, Kuaförlük ve Ambalaj Paketleme kurslarını tamamlayan Suriyeli, Afganistanlı ve T.C. vatandaşı 185 proje faydalanıcısı kadın katıldı. Kadınların işgücü piyasasına katılımlarını desteklemek ve kolaylaştırmak amacıyla düzenlenen seminerler 6 başlık altında uzman kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla her iki ayda bir gerçekleştirilmekte.

Rol Model Seminerleri
Çalışma yaşamında yer alan başarılı iş kadınlarını proje faydalanıcılarıyla buluşturmayı hedefleyen rol model semineri, 6-7 Kasım 2018 tarihinde Gaziantep KÜSGET Sanayinin tek kadın işletmecisi Antep Lezzeti Yöresel Ev Yemekleri Lokantası sahibi Derya Karakuzu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Kendisi de Gaziantepli olan Derya Karakuzu, ortaokul ve lise eğitimini kendi çabasıyla uzaktan eğitim ile tamamlamış; kendi çabasıyla bilgisayarak öğrenerek sigortacılık sınavlarını başarıyla geçmiş, bir dönem sigortacılık yaptıktan sonra KOSGEB girişimcilik kursunu tamamlayarak kendi işyerini açmış. Karakuzu’nun mücadele dolu yaşamını katılımcılarla paylaştığı seminerde çocuk yaşta gerçekleştirdiği evliliği ve çalışma yaşamında karşılaştığı sorunlar dinleyicilerin “bizim hikayemizi anlatıyorsun” yorumlarıyla karşılandı. Katılımcıların da kendi yaşam hikayelerini dile getirme fırsatı bulduğu seminer karşılaştıkları tüm zorluklara inat yoluna devam eden kadınların alkışlanmasıyla tamamlandı.

Çalışma İzinleri
8-9 Kasım 2018 tarihinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Çalışma Uzman Yardımcısı Fatih Volkan Yamaner’in katılımıyla gerçekleştirilen seminerde, Geçici Koruma ve Uluslararası Koruma sağlanan yabancıların iş piyasasına erişimine ilişkin yasal prosedür hakkında bilgi verilirken Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın güncel çalışmaları hakkında da katılımcılara bilgilendirme yapıldı ve katılımcıların çalışma izinlerine ilişkin soruları yanıtlandı.

Sosyal Güvenlik Hakları
Gaziantep Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Sosyal Güvenlik Denetmeni Mehmet Aliko’nun katılımıyla 12-13 Kasım 2018 tarihinde gerçekleştirilen seminerde, yabancı uyruklu çalışanların çalışma izni almalarıyla birlikte doğan sigortalılık durumu üzerine  bilgi aktarıldı. Seminerde sigortalı olmanın getirdiği özellikle de kadınların sosyal güvenlik sistemi içerisindeki hamilelik, doğum, evlilik hallerinde doğan hakları üzerine bilgi verildi. Seminer, katılımcıların sorularının yanıtlanması ve sigortalı çalışmanın önemine vurgu yapılmasıyla tamamlandı.

İŞKUR Aktif İş Gücü Programları
13-14 Kasım 2018 tarihinde Gaziantep İŞKUR’dan İş ve Meslek Danışmanı Engin Güngördü’nün sunumuyla gerçekleştirilen seminerde, proje faydalanıcısı kadınlara İŞKUR’un görev ve faaliyetleri, sunduğu kurs ve etkinlik olanakları hakkında bilgi verilirken Gaziantep İŞKUR’a nasıl ulaşabilecekleri harita üzerinden paylaşıldı. Seminerde, İŞKUR faaliyetleri kapsamında iş arama süreçleri üzerine de ayrıntılı bilgi aktarımı gerçekleştirildi. İŞKUR online sisteminden İŞKUR’a kayıt olma aşamalarının uygulamalı olarak gösterildiği seminerde İŞKUR kaydı için gerekli bilgi ve evrakların katılımcılardan alınmasıyla birlikte çalışma yaşamına katılmak isteyen 84 kadının İŞKUR kayıtları gerçekleştirildi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri
15-16 Kasım 2018 tarihlerinde iş güvenliği ve sağlığı uzmanı Burcu Ünal’ın katılımıyla gerçekleştirilen seminerde, özellikle  proje kapsamında verilen meslek eğitimleri temelinde seminer katılımcılarının iş yaşamında dikkat etmesi gerekenler, meslek hastalıkları, korunma yöntemleri, iş güvenliğini sağlayan ekipmanlar ve iş kazalarından korunma kapsamında işveren ve işçinin yasal yükümlülükleri üzerine  bilgi verildi.

İş Yaşamında Cinsiyet Eşitliği
19-20 Kasım 2018 tarihleri arasında psikolog Zehra Tosun’un katılımıyla gerçekleştirilen seminerde katılımcıların yeteneklerini ortaya çıkarmak amacıyla en beğendikleri özellik ve yeteneklerini aktarıldığı bir bölüm organize edildi. Kadınların en çok yemek yapmak, dans etmek, dikiş dikmek, çocuk bakmak gibi temel becerilerini dile getirdikleri seminerde kadınların iş yaşamında cinsiyet temelli karşılaştıkları sorunlar katılımcıların yaşamlarından örnekler üzerinden aktarıldı. Kız çocuklarının okula gönderilmesi gerekliliği ve çocuk yaşta evliliğin yaratacağı psikolojik ve sosyolojik sorunlara da değinilen seminerde katılımcıların iş görüşmelerinde vurgulamaları gereken özelliklerinin açığa çıkartılması için çalışmalar yapıldı.