Haberler

İşgücünde AIDS Etkisi Milyarlarca Dolar Gelir Kaybına Neden Oluyor

ILO’nun son raporuna göre, HIV ve AIDS’in işgücünü olumsuz etkilemeye devam ediyor, ekonomik ve sosyal sonuçlar doğuruyor. ILO, tedavide eksiklerin giderilmesi, testlerin ve önleyici tedbirlerin artırılması ve işçilerin sağlıklı ve üretken yaşam sürmesi için acil eylem çağrısı yaptı.

Haberler | 24 Mayıs 2018 Perşembe

CENEVRE (ILO Haber) – Bugün yayınlanan ILO raporuna göre, HIV ve AIDS, insanlara verdiği acılara ek olarak, tedaviyle önlenebilir olan yüzbinlerce işçi ölümü sonucuna milyarlarca dolar gelir kaybına da neden oluyor.

Ölüm ve çalışamazlık nedeniyle AIDS’e atfedilebilir gelir kayıplarının, 2005 yılındaki 17 milyar dolar düzeyine göre büyük bir düşüş kaydederek 2020 yılında 7,2 milyar dolar düzeyine ineceği tahmin ediliyor.

UNAIDS ile işbirliği halinde hazırlanan “Çalışma yaşamında HIV ve AIDS’in etkisi: Küresel tahminler” başlıklı rapor, HIV salgınının evrimi ve antiretroviral tedavinin (ART) yaygınlaştırılmasının küresel işgücünü nasıl etkilediğini inceliyor, gelecekte nasıl etkileyeceğine ilişkin tahminlerde bulunuyor ve HIV’in işçiler ve hanehalkı üzerindeki ekonomik ve sosyal etkilerini değerlendiriyor.

Rapora göre, HIV ve AIDS’e atfedilen işçi ölümlerinin 2005 yılındaki 1,3 milyon düzeyinden, 2020 yılında 425.000’e düşeceği tahmin ediliyor. En yüksek ölüm oranı, 30’lu yaşların sonlarında olan işçiler arasında görülüyor. “Bu yaşlar, işçilerin en verimli oldukları dönemdir. Tedavi yaygınlaştırılır ve hızlandırılırsa, bu ölümler tamamen önlenebilir” diyor ILO Genel Direktörü Guy Ryder.

İyi haber ise, AIDS tedavisinin işçilerin üretken kalmasını sağlıyor olması. HIV’le yaşamlarını sürdüren, tamamen veya kısmen çalışamaz durumda olan işçi sayısı, 2005 yılından bu yana çok büyük düşüş gösterdi; bu trendin devam edeceği öngörülüyor. Tam çalışamazlık durumunda olanların sayısı 2005 yılındaki 350.000 düzeyinden 2020 yılında 40.000 civarına düşecek; oransal olarak erkeklerde %85 ve kadınlarda %93 azalış olacak.

Rapor ayrıca, aile üyeleri açısından bakım yükü veya ilave ev işi biçimindeki “gizli maliyetler”i de göz önüne seriyor. Orta seri tahminlere göre, 2020 yılında yaklaşık 140.000 çocuk, çocuk işçiliği olarak nitelenebilecek ilave ev işi yapıyor olacak; öte yandan 50.000 tam zamanlı işçinin eşdeğeri düzeyde ilave ücretsiz bakım işi yapılacak.

HIV’li işçi sayısı 2005 yılındaki 22,5 milyon düzeyinden, 2015 yılında 26,6 milyona yükselmiş durumda; ART öngörüldüğü şekilde yaygınlaştırılsa bile, 2020 yılında 30 milyon civarına yükseleceği tahmin ediliyor.

“Tedavinin yaygınlaştırılması kendi başına yeterli değil. AIDS’i sona erdirmemiz için testlerin ve HIV önleyici tedbirlerin de artırılması gerekiyor. İnsanlık için bunun anlamı büyük. Ekonomik açıdan da çok anlamlı” diyor Guy Ryder.