Küresel Güney-Güney İşbirliği ve Kalkınma Fuarı 2017

ILO, beceri geliştirme ve gençlerin istihdamı için yenilikçi Güney-Güney kalkınma çözümleri sunuyor

ILO Çözüm Forumu, genç kadınlar ve erkekler için istihdam, insana yakışır iş ve sosyal içermenin, sürdürülebilir kalkınma stratejilerine entegre edilmesini sağlayacak sonuç temelli sunumlar ve ölçeklenebilir güney kalkınma çözümleri sunuyor.

Haberler | 24 Kasım 2017 Cuma
ANTALYA, Türkiye (ILO News) – Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 27-30 Kasım 2017 tarihlerinde Antalya, Türkiye’de düzenlenen Küresel Güney-Güney Kalkınma Fuarı’nda (GSSD), beceri geliştirme ve gençlerin istihdamı sorunlarına yenilikçi ve etkili Güney çözümleri sunacak.

GSSD Fuarı, Birleşmiş Milletler’in dünya genelinde Güney-Güney işbirliğini desteklemeye yönelik yüksek profilli yıllık etkinliğidir. ILO, 2009 yılından bu yana GSSD’ye aktif olarak katılmaktadır ve 2010 yılındaki Fuarı, Cenevre’deki ILO Genel Merkezi’nde düzenlemiştir.

GSSD için 2017 ILO Çözüm Forumu 28 Kasım’da yapılacaktır. Farkındalık artırma, mesleki eğitim ve pilot projeler yoluyla gençlerin istihdamını destekleyen bölgesel politika uyumunun nasıl güçlendirileceğine ilişkin öneriler, yerkürenin güneyinde yer alan hükümetler, işçi ve işveren örgütlerini temsil eden yedi panelist tarafından sunulacaktır.

“Güney-Güney işbirliği, Küresel Kalkınma Hedefleri’nin uygulanmasını desteklemek için büyük potansiyel taşımaktadır. Diğer şeylerin yanı sıra, bilgi ve iyi uygulama örneklerinin ve akranlar arası inceleme ve öğrenme yaklaşımlarının paylaşılması, ulusal kapasitelerin güçlendirilmesine önemli katkı sağlamaktadır” diyor ILO Ortaklık ve Saha Desteği Departmanı Direktörü Rie Vejs-Kjeldgaard.


© Anita Kattakhuzy / Oxfam

Güney-Güney işbirliği, beceri geliştirme ve genç mülteciler dahil genlerin istihdamı, bu yılın önde gelen konuları arasında yer alıyor.
  • İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya, dünyadaki mülteci krizini ele alanlar arasındadır. Mülteciler dahil gençlerin istihdamı için Beceri, İstihdam ve Girişimcilik Geliştirme’nin (SEED) akran işbirliği modeli oturumunda konuşacaktır.
  • ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, Türkiye’nin özellikle gençler için beceri geliştirme yoluyla Suriyeli mültecilerin işgücü piyasasına girişine yardım etme çabalarını sunacaktır. Bu çabalar aynı zamanda, Lübnan ve Ürdün gibi benzer işgücü piyasası entegrasyon sorunlarını yaşayan ülkeler için de önem taşımaktadır.
  • ILO Kahire Ofisi’nden Perihan Tevfik, Kuzey Afrika’da akran öğrenmesi ve Güney-Güney işbirliği yoluyla çıraklık eğitimlerini yükseltme deneyimlerinin ülkeler arasında paylaşım potansiyelini ele alacaktır.
  • Brezilya-Afrika Enstitüsü Başkanı Joao Bosco, SSTC’yi ve iki kıtaya mensup gençler arasında akran paylaşımını canlandıran kıtalar arası bir girişim olan Gençlik Teknik Eğitim Programı’nı (YTTP) anlatacaktır.
  • Türkiye’de gençler tarafından yönetilen ilk kooperatif olan Genç İşi Kooperatif’in Yönetim Kurulu üyesi Berkin Şafak Şener, gençler tarafından yönetilen kooperatifler için akranlar arası öğrenme yaklaşımlarını sunacaktır.
  • UNOSSC ve ILO’da Güney-Güney ve üçgen işbirliği alanında uluslararası danışman olan Fernando Baptista, sanal platformlar, Güney-Güney ve üçgen işbirliği ve beceri geliştirme arasındaki bağlantıları açıklayacaktır.

Etkinliğin moderatörlüğünü, ILO Yükselen ve Özel Ortaklıklar Birimi Şefi Anita Amorim yapacaktır.

Daha fazla bilgi için bakınız: www.southsouthpoint.net .