Çocuk İşçiliğinin Kalıcı Biçimde Sona Erdirilmesi Küresel Konferansı

Uluslararası topluluk çocuk işçiliği ve zorla çalıştırmaya karşı mücadeledeki çabaları iki kat artırma konusunda anlaştı

Üç gün süren Çocuk İşçiliğinin Kalıcı Biçimde Sona Erdirilmesi IV Küresel Konferansı, ilkeleri ve gerçekleştirilecek eylemleri ortaya koyan Buenos Aires Bildirgesi’nin kabulüyle tamamlandı. Toplantı süresince delegeler çocuk işçiliğine ve zorla çalıştırmaya son verilmesine ve gençler için kaliteli istihdam sağlanmasına yönelik somut adımlarla ilgili 100’e yakın öneri ve çağrıda bulundu.

Haberler | 17 Kasım 2017 Cuma
BUENOS AIRES (ILO Haberler) – Buenos Aires’te gerçekleştirilen Çocuk İşçiliğinin Kalıcı Biçimde Sona Erdirilmesi IV Küresel Konferansı bir çağrıyla tamamlandı. Çağrıda, çocuk işçiliğini 2025, zorla çalıştırmayı ise 2030 yılına kadar sona erdirmek için bu alandaki çabaların hızlandırılması ve dünyadaki gençler için daha insana yakışır işler yaratılması gerekliliği vurgulanıyor.

Buenos Aires Bildirgesi dünyanın çeşitli ülkelerinden delegeleri Arjantin‘in başkentinde bir araya getiren üç günlük toplantının son gününde açıklandı. Konferans sırasında 3 bini aşkın kişi, 250 konuşmacının yer aldığı tam katılımlı oturumlar, paneller ve özel etkinlikler için kayıt yaptırdı.

Üst düzey bir panele konuşmacı olarak katılan ILO Genel Direktörü Guy Ryder "Ne yapmamız gerektiğini biliyoruz ve bunları yapmamanın herhangi bir mazereti de olamaz” dedi ve delegelere hitaben “çalışma yaşamında, çocuk işçi ya da zorla çalıştırılan birinin olmayacağı bir gelecek yaratma görevleri olduğunu” söyledi.

ILO’nun desteğiyle Arjantin Hükümeti tarafından düzenlenen konferans, hükümet, işveren ve işçi kesimi temsilcilerinin yanı sıra sivil toplumdan, bölgesel ve uluslararası kuruluşlardan temsilcileri bir araya getirdi.
Konferansta ülke delegasyonlarına çocuk işçiliğine ve zorla çalıştırmaya karşı mücadele çabalarını hızlandırmak üzere somut önlemler alma çağrısında bulunuldu. Bu yönde olmak üzere yaklaşık 100 taahhüt dile getirildi.

Buenos Aires Bildirgesi, 73 milyonu çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinde olmak üzere tahminen 152 milyon erkek ve kız çocuğun çalışmakta olduğunu hatırlattı. Buna ek olarak 4 milyonu çocuk olmak üzere 25 milyon insan zorla çalıştırılmaktadır. Ayrıca, dünyada 71 milyon genç işsiz durumdadır.

Arjantin Çalışma, İstihdam ve Sosyal Güvenlik Bakanı, 4. Küresel Konferans Başkanı Jorge Triaca ile birlikte sosyal ortakların temsilcileri Bildirgeyi ILO’ya sundu.

Bildirge, “çocuk işçiliği, özellikle çocuk işçiliğinin en kötü biçimleri ve zorla çalıştırma insan haklarının ve saygınlığının ciddi anlamda ihlalleri demektir” dedikten sonra şöyle devam etmektedir: “Bunlar, yoksulluğun, eşitsizliğin, ayrımcılığın toplumsal dışlanmanın ve eğitime erişememenin hem nedenleri hem de sonuçlarıdır.”

Nihai Konferans belgesi, hükümetleri, sosyal ortakları, sivil toplum kuruluşlarını ve ilgili tarafları bir dizi ilkeyi ve girişimi benimsemeye çağırmaktadır.

“Çocukların ve ergenlerin yüksek yararının gözetilmesi” gerekliliğini vurgulayan ilkeler insan haklarıyla birlikte çalışma yaşamındaki temel ilkeleri ve hakları ön planda tutma gerekliliğine işaret etmekte, üç taraflı sosyal diyalogla insana yakışır işler üretecek tutarlı ve eşgüdümlü ulusal politikaların öneminin altını çizmektedir.

Bildirgede önemli bir bölüm oluşturan eylemler ve girişimler ise üç alanda ortaya konulmaktadır: izlenecek politikalar ve yönetişim; bilgi, veri ve denetim ve ortaklık ve yenilik. Başlangıç noktası olarak, Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündeminde belirtildiği gibi çocuk işçiliğini 2025, zorla çalıştırmayı ise 2030 yılına kadar sona erdirmeye yönelik uluslararası taahhütlerin benimsenmesi öngörülmektedir.
Ayrıca, çocuk işçiliği ve zorla çalıştırmayla ilgili 2030 gündemi hedefinin gerçekleştirimesi için oluşturulan İttifak 8.7 ye verilen öneme de dikkat çekilmektedir.

Konferans sırasında "Buenos Aires’in uluslararası topluluğun, hoş görülemez olana hoşgörüyle bakılmaması için önlemler alacağı yer olması umudunu taşıyoruz” diyen Guy Ryder önemli mesafeler alındığına ve çocuk işçiliğinin son 20 yılda azaltıldığına işaret ettikten sonra 152 milyon çocuğun halen çalışma yaşamında yer aldığı uyarısında bulunup “daha fazlasını daha iyi biçimde yapmanın” zamanının geldiğini vurgulamıştır.