Mevsimlik Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi kapsamında Ordu ilinde saha ziyareti gerçekleştirildi ve paydaş toplantısı yapıldı

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ortaklığında yürütülen “Türkiye’deki Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi”* beşinci yılını tamamlarken, proje paydaşları Ordu ilinde sosyal destek merkezlerini ziyaret ederek, 2017 fındık hasat dönemine gerçekleştirilen çalışmaları yerinde inceledi. Uluslararası, ulusal ve yerel paydaşlar bir araya gelerek projenin geldiği aşamayı değerlendirdi.

Haberler | 02 Ekim 2017 Pazartesi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Şeref Kazancı, ILO Türkiye Ofisi Kıdemli Program Yöneticisi Nejat Kocabay, Hollanda Büyükelçiliği İkinci Katibi Cees Van Beek, Matra ve İnsan Hakları Projeleri Kıdemli Yöneticisi Deniz Bezirgan, Ferrero Sürdürülebilirlik Projeleri Uzmanı Phyllis Kong ve Nestle Sorumlu Tedarik Yöneticisi Deniz Rabia Oğuz’dan oluşan heyet öncelikle Ordu Valisi Seddar Yavuz’u makamında ziyaret ederek proje hakkında bilgi alışverişine bulunurken, mevsimlik tarım işçilerinin yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için Valilik tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Yavuz, çocuk işçiliğini sona erdirmeye yönelik olarak yürütülen projeye destek vermekten memnun olduğunun altını çizerek Valilik kaynaklarının hem proje hedeflerinin desteklenmesi hem de mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için kullanıldığını belirtti.

Ordu Valisi Seddar Yavuz proje paydaşlarını makamında kabul etti.

Altınordu Kaymakamı Niyazi Erten saha ziyaretlerine eşlik etti
Heyet, Valilik ziyaretinin ardından Altınordu Kaymakamı Niyazi Erten’in rehberliğinde Uzunisa Sosyal Destek Merkezine hareket etti. Burada mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarını çocuk işçiliğinden uzaklaştırmak ve eğitimlerini desteklemek amacıyla müfredata bağlı yapılan eğitim sınıflarını ziyaret ederek öğretmenlerden bilgi aldılar. Sınıf ziyaretlerinin arkasından tüm proje paydaşlarının katıldığı bir toplantı düzenlendi.

Proje Paydaşları Uzunisa Sosyal Destek Merkezinde yürütülen eğitim ve rehberlik çalışmaları hakkında bilgi aldı.


Efirli Sosyal Destek Merkezi Saraycık Mahallesine taşınıyor
Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmek için yürütülen çalışmalara Altınordu Belediyesi de katkı sunuyor. Ordu Valiliği ve Altınordu Belediyesi işbirliği ile Saraycık’ta 14 dönümlük bir alanda mevsimlik tarım işçilerinin ve Orduluların kullanabileceği bir sosyal yaşam merkezi inşa ediliyor. İşçi aileler bu yıl ilk defa Saraycık’ta konaklarken çocuklarının eğitimi ise proje kapsamında Turnasuyu Kız Anadolu Lisesi’nde devam etti.
Heyet, ziyaretin ikinci gününde Ünye ve Fatsa’da 4 yıldır hizmet veren sosyal destek merkezlerini ziyaret etti.

Fındık bahçelerinde çalışmak yerine eğitim faaliyetlerine katılan çocuklar, müzik derslerini açık havada yapmayı tercih ediyorlar.

Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, ILO Heyetini makamında ağırlayarak Saraycık Mahallesinde kurulacak yeni Sosyal Destek Merkezi hakkında bilgi verdi.

Ünye Sosyal Destek Merkezinde eğitim gören öğrenciler halk dansları gösterisi sundular.

Fatsa ve Ünye’ye yapılan saha ziyaretlerine Ordu Vali Yardımcısı Mehmet Erhan Türker eşlik etti.

*Proje, 2012 yılında ILO ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ortaklığında mevsimlik fındık tarımında en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin sona erdirilmesine yönelik olarak başlatıldı. Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Ordu ilinde başlatılan proje, başarıyla tamamlanan ilk dönemin ardından 2015 yılı itibarıyla Batı Karadeniz Bölgesinde Düzce ve Sakarya ve mevsimlik tarım işçisi göçü veren Şanlıurfa illerini de kapsayacak şekilde genişletildi. Projenin genel hedefi, hükümetin Ulusal İstihdam Stratejisi (2014-2023)’nde yer alan çerçeve doğrultusunda mevsimlik tarım işlerinde çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmaktır. Çocukların en kötü biçimlerdeki işlerden çekilmesi ve risk altındaki çocukların çalışma yaşamına girmesinin önlenmesi için yerel kapasitenin güçlendirilmesine katkı sağlanması ve konuya ilişkin duyarlılık geliştirilmesi amaçlanmaktadır.