Mevsimlik Fındık Tarımında Çocuk İşçiliği ile Mücadelede 5. yıl Geride Kaldı

Mevsimlik fındık tarımında 2017 hasat sezonu sona ererken “Türkiye’deki Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi” kapsamında hizmet veren sosyal destek merkezlerinde verilen eğitimlerin de sonuna gelindi.

Haberler | 02 Ekim 2017 Pazartesi

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ortaklığında yürütülen “Türkiye’deki Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi” kapsamında 2017 hasat sezonunda Doğu ve Batı Karadeniz Bölgesinde toplam 8 noktada sosyal destek merkezleri açıldı. Doğu Karadeniz Bölgesi Ordu ilinde Uzunisa, Saraycık, Ünye, Fatsa Sosyal Destek Merkezlerinde 733 çocuk; Batı Karadeniz Bölgesi Düzce ve Sakarya illerinde ise Çilimli, Hendek, Esma Hanım ve Tepeköy Sosyal Destek Merkezlerinde 331 çocuk olmak üzere toplam 1064 çocuk müfredata bağlı eğitim gördü. Mülki idare ve yerel yönetimlerin de aktif olarak dahil olduğu projede çocuklara verilen eğitimin yanı sıra geçici konaklama alanlarının iyileştirilmesi ve sosyal hizmet çalışmaları yürütüldü.

Çilimli Sosyal Destek Merkezinde öğrenciler el becerileri dersinde memleketleri Şanlurfa ilini de unutmadılar.

Fatsa Sosyal Destek Merkezi Öğrencileri sınıf ziyaretine gelen misafirleri coşkuyla karşılıyorlar.

Sosyal destek merkezlerine gelen çocuklar, eğitim durumlarına göre ayrıldıkları sınıflarda eğitim faaliyetlerine katılırken, sosyal hizmet çalışanları aile ziyaretleri gerçekleştirerek rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sundular. Merkezlerde çocukların sosyal becerilerini geliştirmek için yapılan çalışmaların yanı sıra, Uzunisa Sosyal Destek Merkezinde eğitim faaliyetlerine katılan çocuklar müzik öğretmenlerinin rehberliğinde Anadolu ezgilerinden oluşan bir albüm hazırladılar.

Uzunisa Sosyal Destek Merkezinin yetenekli sesleri bir müzik albümü oluşturmak için stüdyoya girdi.

Sosyal Destek Merkezlerinde 2017 hasat sezonu, öğrenciler tarafından hazırlanan sezon sonu gösterileriyle kapandı.

Altınordu Kaymakamı Niyazi Erten ve Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş Uzunisa Sosyal Destek merkezindeki kapanış gösterisine katıldılar.


___________________________
i Projenin genel amacı mevsimlik tarımda en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin (EKBÇİ) Hükümetin Ulusal İstihdam Stratejisi (2014-2023) belgesinde yer alan çerçeve doğrultusunda sona erdirilmesine katkıda bulunmaktır. Hollanda Hükümeti ve CAOBISCO finansmanıyla 2013 ve 2014 hasat mevsimlerinde uygulanan “Ordu İlinde Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğine Son Erdirilmesi” projesi ile bir stratejik müdahale modeli oluşturulmuştur. Mevcut proje, bu modeli temel almakta, mevsimlik fındık tarımında halen çalışmakta olan çocukların işlerden çekilmelerine ve risk altındaki çocukların da bu işlerde çalışmalarının önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Proje, stratejik müdahale modelinin farklı bölgelerde tekrarlanmasıyla katma değer sağlayacak ve mevsimlik tarımda sürdürülebilir bir çocuk işçiliği izleme mekanizmasının oluşturulmasına katkıda bulunacaktır. Böylelikle proje, mevsimlik tarımda en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması bağlamında politika geliştirilmesine ve etkili uygulamalara katkıda bulunarak ileri bir adım atılmasını sağlayacaktır.