‘Birlikte Varız' Diyoruz...

Türkiye’de sosyal diyaloğu geliştirmeyi ve bu konudaki farkındalığı artırmayı hedefleyen ‘Çalışma Hayatında Sosyal Diyaloğun Geliştirilmesi Projesi’nde ilk somut adımlar atıldı. ILO ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı temsilcileri işçi, işveren ve memur konfederasyonlarını ziyaret etti

Haberler | 30 Kasım 2016 Çarşamba
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, ILO Türkiye Ofisi tarafından yürütülen 'Çalışma Hayatında Sosyal Diyaloğun Geliştirilmesi Projesi' çerçevesinde ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan ve ÇSGB Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığındaki proje heyeti DİSK, HAK-İŞ, KAMU-SEN, KESK, MEMUR-SEN, ve TİSK’i ziyaret etti. Ziyaretlerde, projenin öncelikleri ve sosyal tarafların görüş ve önerileri üzerinde duruldu.

Türkiye’de sosyal diyaloğun güçlendirilmesi için yoğun bir çaba içinde olduklarını vurgulayan Numan Özcan, projenin başlangıç aşamasında ILO ve Bakanlığın konfederasyonları birlikte ziyaret etmesinin projeye duyulan inancı yansıttığını ifade etti.

Özcan, “Uygulamadaki bazı zorlukları, sorunları, birlikte çalışarak, ortak çözüm yolları arayarak aşmaya gayret edeceğiz. Proje bu kapsamda çok iyi bir temel sağlıyor” diye konuştu.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder de, proje kapsamında sosyal tarafların ve kamunun ilgili kuruluşlarının sosyal diyalog konusundaki kapasitelerinin artırılması için yoğun çaba sarf edeceklerini vurguladı.

Türkiye’de sosyal diyaloğun her seviyede geliştirilmesini hedefleyen ‘Çalışma Hayatında Sosyal Diyaloğun Geliştirilmesi Projesi’ bütüncül bir yaklaşım içinde, sosyal ortaklar, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile toplum genelinde, sosyal diyaloga ilişkin farkındalığın artırılmasına öncelik veriyor.

İmzaları 2016 ylı Ağustos ayında tamamlanan ve Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında yürütülen projenin program otoritesi Merkezi Finans ve İhale Birimi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ana yararlanıcısı olduğu 'Çalışma Hayatında Sosyal Diyaloğun Geliştirilmesi Projesi' kapsamında kamuoyu, işçiler, işverenler ve kamu kurum ve kuruluş çalışanları nihai yararlanıcılar olarak değerlendiriliyor.

2,5 milyon Avroluk ‘hizmet’, 1 milyon Avroluk da ‘hibe’ bileşeninden oluşan projenin odağında; işçi, işveren ve memur sendika ve konfederasyonları, örgütlü olmayan işçi ve işverenler; eğitim kurumları, öğretmenler, akademisyenler ve öğrenciler; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı personeli (İŞKUR ve SGK dahil); İçişleri Bakanlığı personeli (emniyet güçleri dahil); Adalet Bakanlığı personeli (hakimler ve savcılar, iş mahkemeleri); yerel yönetimler; İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları ile büyük, orta-küçük ölçekli işletmeler yer alıyor.

24 ay sürmesi planlanan proje sonucunda, ÇSGB, ilgili kuruluşlar ve sosyal ortakların kapasitelerinin artırılarak çalışma hayatında sosyal diyaloğun geliştirilmesi; kurumların ve kamuoyunun örgütlenme özgürlüğü ile sosyal diyalog konusundaki farkındalığının her seviyede artırılması ve sosyal diyalog mekanizmalarının güçlendirilmesii hedefleniyor. 'Çalışma Hayatında Sosyal Diyaloğun Geliştirilmesi Projesi' çerçevesinde, söz konusu sonuçlara, geniş kapsamlı, çok yönlü girişimler, eğitimler, çalışma ziyaretleri, yarışmalar, yayınlar ve yoğun bir bilgilendirme çalışmasıyla ulaşılması öngörülüyor.