Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi paydaş toplantısı 25 Ağustos 2015 tarihinde Ordu’da yapıldı.
“Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi” proje paydaşları bir araya gelerek projenin bugünkü durumunu ve gelecek adımları değerlendirdiler.

Ordu Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirilen paydaş toplantısına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğü İstihdam Politikaları Daire Başkanı Hicret Bozoklu, Altınordu Kaymakamı, Şenol Esmer, Perşembe Kaymakamı Ahmet Arık, Fatsa Kaymakamı Mehmet Yapıcı, işçi ve işveren kuruluşları temsilcileri, Avrupa Çikolata Bisküvi ve Şekerleme Sanayi Kuruluşu (CAOBISCO) Genel Sekreteri Sabine Nafziger, ILO Türkiye Ofisi Kıdemli Program Yöneticisi Nejat Kocabay, CAOBISCO üyeleri ve özel sektör temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Hicret Bozoklu, mevsimlik gezici tarım işçisi olarak çalışmak amacıyla, bulundukları illerden diğer illere aileleri ile birlikte giden vatandaşlarımızın ulaşım, barınma, eğitim, sağlık, güvenlik, sosyal çevreyle ilişkiler, çalışma ve sosyal güvenlik bakımından mevcut durumlarının iyileştirilmesi konusunda kararlı çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. 2013 yılında Ordu’da ILO ile birlikte ve Ordu Valiliği ve yerel yönetimler işbirliğinde başlatılan mevsimlik fındık tarımında çocuk işçiliğinin sonlandırılması projesi ile önemli bir adım atıldığını söyledi. Bozoklu “2013 – 2014 yıllarında uygulanan projenin başarılı sonuçlar verdiğini ve bu nedenle proje kapsamının genişletilerek Ordu ile birlikte Batı Karadeniz Bölgesi’nde Sakarya ve Düzce’de ve mevsimlik işçi göçü veren Şanlıurfa’da da 2017 yılına kadar süreceğini belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bu projeyi içtenlikle destekliyoruz ve projenin uygulandığı bölgelerdeki yerel sahiplenmeden çok memnunuz.” dedi.

Açılış konuşmacılarından CAOBISCO Genel Sekreteri Sabine Nafziger ise “CAOBISCO üyeleri bu uzun vadeli yaklaşım ve genişlemenin Türkiye’de fındık sektörünün tamamında bir değişime yol açacağından emindir. Projeye verilen destekle müdahalelerin hem daha geniş bir coğrafyaya yayılması hem de süresinin uzatılması Türkiye’de mevsimlik tarımda çocuk işçiliğine dikkat çekmeyi ve mücadeleyi sürdürülebilir kılmayı amaçlamaktadır.” dedi

Açılış konuşmalarının ardından Altınordu, Perşembe ve Fatsa Kaymakamları proje kapsamında bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili olarak değerlendirmelerde bulundular. Toplantı mevsimlik tarımda çocuk işçiliğine karşı yerel ve ulusal düzeydeki ortaklıkların günlendirilmesi ve işbirliği üzerine yapılan açık tartışma ile sona erdi.

***
Projenin genel amacı mevsimlik tarımda görülen en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin (EKBÇİ) hükümetin Ulusal İstihdam Stratejisi 2014-2023 belgesinde yer alan çerçeve doğrultusunda sona erdirilmesine katkıda bulunmaktır. Hollanda Hükümeti ile CAOBISCO* finansmanıyla 2013 ve 2014 hasat mevsimlerinde uygulanan “Ordu İlinde Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğine Son Verilmesi” projesi ile bir model oluşturulmuştur. Yeni proje, bu modeli temel almakta, mevsimlik fındık tarımında halen çalışmakta olan çocukların işlerden çekilmelerine ve risk altındaki çocukların da bu işlerde çalışmalarının önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Proje, stratejik müdahale modelinin farklı bölgelerde tekrarlanmasıyla katma değer sağlayacak ve mevsimlik tarımda sürdürülebilir bir çocuk işçiliği izleme mekanizmasının oluşturulmasına katkıda bulunacaktır. Böylelikle proje, mevsimlik tarımda en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması bağlamında politika geliştirilmesine ve etkili uygulamalara katkıda bulunarak ileri bir adım atılmasını sağlayacaktır.
*ILO kamu-özel sektör ortaklığı projesine katkıda bulunan CAOBISCO üyeleri: Ferrero, Nestlé, August Storck KG, Barry Callebaut, Alfred Ritter GmbH & Co. KG, Mars incorporated, Chocosuisse, NATRA S.A., Griesson - de Beukelaer GmbH & Co., Cémoi chocolatier, Gebr. Jancke GmbH, Neuhaus NV, Stollwerck GmbH, Koenig Backmittel GmbH