ILO’dan Mersin’deki Girişimcilere Hibe Desteği

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü (UİGM) tarafından yürütülen "Hayata Fırsat Projesi" kapsamında girişimcilik desteği verilen iller arasına Mersin de eklendi - Proje Koordinatörü Gelir: “Pandeminin yarattığı ekonomik daralma ve belirsizlik ortamında kişilerin öncelikle kendileri sonrasında da çevreleri için gelir ve istihdam yaratma desteği verebildiğimiz için ayrıca mutluyuz’’

Haberler | 15 Eylül 2020 Salı
ANKARA - Uluslararası Çalışma Örgütünce (ILO), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen "Hayata Fırsat Projesi" kapsamında düzenlenen Girişimcilik Programı, küresel salgının olumsuz ekonomik etkilerine karşı girişimcilere destek olmak amacıyla Mersin’i de kapsayacak şekilde genişletildi.

Mersin’de ikamet eden Türk vatandaşları ve Geçici Koruma Sağlanan Suriyelilere kendi girişimlerini kurmaları veya mevcut işletmelerini büyütmeleri için sağlananan hibe destek programına 260 başvuru yapıldı. Ön değerlendirmede uygun bulunan 43 aday, iş planlarını sunmak üzere jüri karşısına çıktı. Salgın nedeniyle internet üzerinden gerçekleştirilen mülakatlar sonucunda 45.000 TL hibe desteği almaya kazanan 16 aday belirlendi.

Pandeminin yarattığı ekonomik daralma ve belirsizlik ortamında kişilerin öncelikle kendileri sonrasında da çevreleri için gelir ve istihdam yaratma desteği verebildiğimiz için ayrıca mutluyuz."

Fatma Gelir Ünal, Proje Koordinatörü
Proje Koordinatörü Fatma Gelir Ünal “Bu program, küresel salgın ortamında hayata geçirebildiğimiz için bizim için daha da önem kazanmış durumda. Pandeminin yarattığı ekonomik daralma ve belirsizlik ortamında kişilerin öncelikle kendileri sonrasında da çevreleri için gelir ve istihdam yaratma desteği verebildiğimiz için ayrıca mutluyuz.” diye konuştu.

Girişimcilik Destek Programı sorumlusu, ILO İş Geliştirme Uzmanı Emre Dönmez ise, "Proje kapsamında uyguladığınız Girişimcilik Destek Programı, faydalanıcılara doğrudan ulaşan ve kalıcı etki yaratabilen bir destek olması nedeniyle en çok önem verdiğimiz faaliyetlerimizden biri. Kendi işlerini kurarak veya mevcut işletmesini geliştirerek gelir ve istihdam yaratma potansiyeli olan Türk vatandaşları ve Suriyeli göçmenleri desteklemek, çarpan etkisi ile başka insanlar için de sosyal fayda yaratıyor. Bu nedenle, başarı potansiyeli en yüksek adayları belirlemek amacıyla ILO, UİGM ve Mersin Teknopark ekipleri olarak titiz, objektif ve şeffaf bir çalışma yürüttük. Mersin’de seçtiğimiz girişimcilerin küresel salgın koşullarına rağmen, bizim de desteğimizle, başarılı olacaklarına inanıyoruz." dedi.

Proje kapsamında daha önce de Konya, İstanbul, Bursa ve Hatay'da 420'si geçici koruma sağlanan Suriyeli, 80'i Türk vatandaşı olmak üzere toplam 500 kişiye girişimcilik eğitimi verilmiş, eğitimleri tamamlayan 100 kişiye iş planı hazırlama mentorluğu sağlanmış ve yarışmalar sonucunda seçilen 53 kişiye, kendi işlerini kurmaları için ILO tarafından hibe desteği sağlanmıştı.

Girişimciler Mersin Teknopark Tarafından Desteklenecek


Projenin yerel uygulama ortağı olan Mersin Teknopark, hibe almaya hak kazanan girişimcilerin iş planlarını etkin şekilde hayata geçirmeleri ve sürdürülebilir işletmeler olarak ekonomik hayata katkı sağlamaya devam edebilmeleri için rehberlik desteği sağlıyor.

Hayata Fırsat Projesi Hakkında

Avrupa Birliğince (AB) finanse edilen, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi iş birliğiyle yürütülen "Hayata Fırsat Projesi" kapsamında, 9 ilde yaşayan Türk ve Suriyelilerin ekonomik ve sosyal olarak güçlendirilmeleri, kayıtlı şekilde ve daha iyi şartlarda çalışması hedefleniyor.

AB'nin 11,6 milyon avro katkısıyla yürütülen, genel koordinasyonunu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının üstlendiği proje, Türkiye'deki Suriyeliler ve ev sahibi toplulukları ekonomik ve sosyal olarak güçlendirmek ve dayanıklılıklarını artırmak amacıyla Ankara, İstanbul, Bursa, Konya, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Mersin ve Hatay'da uygulanıyor.