ILO’nun Çocuk İşçiliği ile Mücadele Bilgilendirme Toplantıları Batı Karadeniz’de ve Şanlıurfa’da Yapıldı

Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi kapsamında kurumlara yönelik bilgilendirme toplantıları Düzce, Sakarya ve Şanlıurfa’da devam etti.

Haberler | 24 Nisan 2022 Pazar
Düzce/Sakarya/ Şanlıurfa (ILO Haber) – Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından Avrupa Çikolata Bisküvi ve Şekerleme Sanayi Kuruluşu (CAOBISCO) finansal desteğiyle düzenlenen Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi kapsamında kurumlara yönelik çocuk işçiliği ile mücadele bilgilendirme toplantılarının ikinci ayağı Batı Karadeniz’de ve Şanlıurfa’da yapıldı.

Sırasıyla Düzce ve Sakarya’da 19-20 Nisan tarihleri arasında düzenlenen bilgilendirme toplantılarında çocuk işçiliği kavramı, çocuk işçiliğinin nedenleri ve sonuçları, dünyada ve Türkiye’de çocuk işçiliği istatistikleri, tarımda çocuk işçiliği ve çocuk işçiliği ile mücadele konularında ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum temsilcilerine ve özel sektör temsilcilerine bilgilendirme sağlamak, farkındalık oluşturmak ve kurumlar arası koordinasyona katkıda bulunmak için sunumlar, değerlendirmeler ve bilgi alışverişi yapıldı.

Sunumlar ILO Türkiye Ofisi Kıdemli Proje Koordinatörü Ayşegül Özbek Kansu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Uzmanı Anıl Akçay tarafından gerçekleştirildi. ILO Türkiye Ofisi Danışmanı Özgür Çetinkaya tarafından Tarımda Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi için Paydaşların Katılımı, Çocuk İşçiliğinin Politika ve Stratejilere Dâhil Edilmesi, Çocuk İşçiliğinin İzlemesi ve Değerlendirilmesi başlıklı bir de çalıştay gerçekleştirildi.

Toplantılara, Düzce’de Vali Yardımcısı Sn. Gürbüz Saltaş, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ferhat Acar, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Necmi Köroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Merkez Teşkilatından Çalışma Uzmanı Anıl Akçay, Çalışma Uzman Yardımcısı Hilal Demirarslan, Çalışma Uzman Yardımcısı Serhat Mavi ile Sakarya’da Vali Yardımcısı Sn. Selda Dural, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Tekin Kaya, Hendek İlçe Milli Eğitim Müdürü Sabri Doğan başta olmak üzere İl Sağlık, İl Aile ve Sosyal Hizmetler, İl Tarım ve Orman Müdürlükleri, Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri, Jandarma Komutanlıkları, Ziraat Odaları ile diğer ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından ve Pikolo Derneği’nden yöneticiler ve temsilciler katıldı.

Mevsimlik tarım işçilerini gönderen il olarak 14 Nisan’da Şanlıurfa’da gerçekleştirilen toplantıya ise Vali Yardımcısı Metin ESEN, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Vekili Eyüp Sabri Cennetkuşu, Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Ökten başta olmak üzere ilgili kurum kuruluşlardan temsilciler katıldı. Mevsimlik tarım işçilerinin en yoğun yaşadığı il olarak Şanlıurfa’daki kurum temsilcileri yürütmekte oldukları çalışmaları, kaydedilen ilerlemeleri aynı zamanda karşılaştıkları sorunları aktardı.

Proje Hakkında

Ulusal İstihdam Stratejisi (2014-2023) ve Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Ulusal Programı (2017-2023) doğrultusunda En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin (EKBÇ) ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmayı hedefleyen proje CAOBISCO finansmanıyla düzenleniyor. Mevsimlik fındık tarımında halen çalışmakta olan çocukların işten çekilmelerine ve risk altındaki çocukların da çalışmalarının önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlayan proje ile stratejik müdahale modelinin farklı bölgelerde tekrarlanmasıyla katma değer sağlanması ve mevsimlik tarımda sürdürülebilir bir çocuk işçiliği izleme mekanizmasının oluşturulmasına katkıda bulunulması öngörülüyor. Proje Ordu, Giresun, Samsun, Sakarya, Düzce, Şanlıurfa illerinde düzenleniyor.