321ste zitting van de Raad van Bestuur

Luc Cortebeeck, werknemersafgevaardigde van België, herkozen tot vicevoorzitter van de Raad van Bestuur

Press release | 13 June 2014
GENÈVE - Luc Cortebeeck, werknemersafgevaardigde van België, werd tijdens de 321ste zitting van de Raad van Bestuur herkozen tot vicevoorzitter van de Raad van Bestuur en voorzitter van de werknemersgroep van de Internationale Arbeidsorganisatie voor een mandaat van drie jaar.

Tijdens zijn openingsrede in de Raad van Bestuur zei de heer Cortebeeck onder meer: "De waarden die aan de basis lagen van de Internationale Arbeidsorganisatie, volgens dewelke arbeid geen koopwaar is, zijn nog steeds actueel. En de crisis kan enkel worden opgelost in een samenspraak van drie groepen en in sociale dialoog tussen regeringen, werkgevers en werknemers."

Vooraleer hij zijn rol in de Internationale Arbeidsorganisatie opnam in 2011, begon Luc Cortebeeck zijn loopbaan bij het ACV (Algemeen Christelijk Vakverbond) in België in 1972 als verantwoordelijke van de jongeren in Mechelen in Vlaanderen. In 1973 werd hij medewerker van het Nationaal Secretariaat in de Dienst Onderneming. Hij werd in 1983 verkozen tot verbondssecretaris van Mechelen en werd in 1983 nationaal secretaris verantwoordelijk voor het Vlaams ACV. Hij werd verkozen tot voorzitter in 1999 tot 2011. Hij is nu erevoorzitter van het ACV.

In de internationale vakbeweging oefende Luc Cortebeeck meerdere functies uit: adjunct-voorzitter van het Internationaal Vakverbond (2006 tot 2014) en vicevoorzitter van de TUAC, het Trade Union adviescomité van de OESO (1999-2012).

In de Internationale Arbeidsorganisatie was hij woordvoerder van de werknemers in de Commissie van de Toepassing van de Normen van 1999 tot hij in 2011 Sir Lee Roy Trotman (Barbados) verving in de functies van voorzitter van de werknemersgroep en vicevoorzitter van de Raad van Bestuur.

In de Raad van Bestuur werd mevrouw Raquel Gonzalez, huidige Directeur van het Bureau van het Internationaal Vakverbond in Genève, eveneens herkozen tot secretaris van de werknemersgroep.

Op 2 juni werden in de marge van de Internationale Arbeidsconferentie (103ste zitting) 122 afgevaardigden van regeringen, werkgevers en werknemers in de Raad van Bestuur verkozen voor een mandaat van drie jaar (2014-2017).

Effectieve werknemersleden in de Raad van Bestuur (2014-2017)
1-ASAMOAH Kofi (Ghana)

2-ATWOLI Francis (Kenia)

3-BUNTENBACH Annelie (Duitsland)

4-CARVALHO     Fernanda                                    (Angola)

5-CHANDRASEKHERAN Pillai (India)

6-CORTEBEECK Luc (België)

7-FOX Sarah (Verenigde Staten) 
8-GUANGPING Jiang (China)

9-GURNEY Sam (Verenigd Koninkrijk)

10-KELLY Helen (Nieuw-Zeeland)

11-MARTINEZ Gerardo (Argentinië)

12-SAKURADA Takaaki (Japan)

13-SHIMAKOV Mikhail (de Russische Federatie)

14-THIBAULT Bernard (Frankrijk) 


Toegevoegde werknemersleden in de Raad van Bestuur (2014-2017)
1-AL MAAYTAH Mazem (Jordanië)

2-AWAN Zahoor (Pakistan)

3-BYERS Barbara (Canada)

4-CAPPUCCIO Silvana (Italië)

5-CARCAMO Idalmi (Honduras)

6-DIMITROV Plamen (Bulgarije)

7-DJONDANG François (Tsjaad)

8-EL AMRI Amal (Marokko)

9-FAMILIA Eulogia (Dominicaanse Republiek)

10-GUIRO Mody (Senegal)
 
11-LIEW KIAH ENG Mary (Singapore)

12-LISBOA Antonio (Brazilië)

13-MAUNG Maung (Myanmar)

14-NTSHALINTSHALI Bheki (Zuid-Afrika)

15-OHRT Jens Erik (Denemarken)

16-PANDEY Binda (Nepal)

17-PASSCHIER Catelene (Nederland)

18-SIWELA Sithokozile (Zimbabwe)

19-TRIANA Miriam Luz (Colombia)


 

De Raad van Bestuur is het uitvoerend orgaan van het Internationaal Arbeidsbureau en is samengesteld uit 56 effectieve leden (28 regeringsleden, 14 werkgeversleden en 14 werknemersleden), en 66 toegevoegde leden (28 regeringsleden, 19 werkgeversleden en 19 werknemersleden). De Raad neemt beslissingen met betrekking tot het beleid van het IAB, bepaalt de agenda van de Internationale Arbeidsconferentie, bereidt het programma en het budget van de organisatie voor alvorens ze worden voorgelegd aan de Conferentie. De Raad komt drie maal per jaar samen, nl. in maart, juni en november.

Graag meer informatie? Contacteer:

Mamadou Kaba Souaré, Communicatieverantwoordelijke, ILO Bureau for Workers’ Activities, Genève,
+41 22 799 74 08, souare@ilo.org